Specjaliści z kliniki chirurgii onkologicznej Świętokrzyskiego Centrum Onkologii (ŚCO) wykonali w środę pierwszą w regionie robotyczną operację usunięcia raka jelita grubego. To czwarta w tej placówce grupa lekarzy, która podczas operacji korzysta z asysty robota da Vinci.
Pierwszy pacjent po przeszczepie nerki pozyskanej od zmodyfikowanej genetycznie świni opuścił szpital w USA - dwa tygodnie po operacji.
W czwartek lekarze Opolskiego Centrum Rehabilitacji w Korfantowie przeprowadzili operację stawu biodrowego z zastosowaniem implantu wykonanego indywidualnie dla pacjenta w technologii druku 3D.
Chirurdzy ze szpitala Xijing w Xi'an w Chinach przeprowadzili pierwszy przeszczep wątroby innej niż ludzka do organizmu ludzkiego, i udało im się go utrzymać przez 10 dni – informuje „Nature” .
Lekarze z Massachusetts General Hospital w Bostonie (USA) ogłosili w czwartek, że przeszczepili świńską nerkę 62-letniemu pacjentowi ze schyłkową chorobą nerek - poinformowała agencja AP.
Spożywane przed operacją chirurgiczną tłuste jedzenie może upośledzać pamięć zarówno starszych, jak i młodych szczurów (i ludzi), ale prawdopodobnie da się temu zapobiec podając kwasy omega-3 - informuje pismo „Brain, Behavior and Immunity”.
Lekarze ze Szpitala Bielańskiego przeprowadzili transfuzję dopłodową w ciąży bliźniaczej powikłanej zespołem TAPS. Polegała ona na pobraniu krwi od jednego płodu i podaniu drugiemu - poinformowała we wtorek rzecznik prasowy Szpitala Bielańskiego w Warszawie Karolina Jakobsche.
Do użycia w Polsce wchodzą nowej generacji leki, które mogą cofnąć cukrzycę i zapobiec otyłości - twierdzi w rozmowie z PAP diabetolog z WUM prof. Leszek Czupryniak. U wielu osób otyłych zbędna będzie operacja bariatryczna.
Specjaliści z Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego (UCK) w Gdańsku wykonali pierwsze w historii szpitala zabiegi rekonstrukcji żuchwy z użyciem wolnych płatów strzałkowych z wyspami skórnymi u pacjentów z now]otworami - podało w piątek biuro prasowe UCK.
Operacyjne leczenie otyłości może spowolnić rozwój demencji u osób z otyłością 2. i 3. stopnia – wynika z badania, które publikuje czasopismo „Journal of Nutrition, Health & Aging”.