Badanie na szczurach wskazało, że jedzenie tzw. śmieciowej żywności w młodym wieku prowadzi do zaburzeń pamięci, które się nie cofają. Pomóc może ewentualnie specjalna interwencja z wykorzystaniem leków.
Zdolność mózgu do tłumienia działań pomaga w podejmowaniu szybkich decyzji podczas meczu piłki nożnej - informuje pismo „Brain Sciences”.
Sygnały elektryczne mózgu u chorych ze stwardnieniem rozsianym, chorobą związaną ze spowolnionym przetwarzaniem informacji i brakiem koordynacji ruchowej, wykazują ślady multifraktalności – ustalili naukowcy z czterech polskich instytucji badawczych.
Kobiety, które czują się samotne, mają w mózgach bardziej aktywne rejony związane z łaknieniem – pokazuje nowe badanie. Przekłada się to na szkodliwe nawyki żywieniowe i gorsze zdrowie psychiczne.
Dieta to nie tylko zdrowie fizyczne. Sposób odżywiania może wpływać na funkcjonowanie mózgu, a przez to na ryzyko odczuwania stanów lękowych lub rozwoju depresji. Coraz częściej jedzenie pełni rolę regulatora emocji, co może prowadzić do zaburzeń odżywiania - mówią dr Joanna Jurek i Kinga Wittenbeck.
Czasami ludzkie tkanki mózgowe potrafią przetrwać długie lata. Archeolodzy co jakiś czas natrafiają na takie przypadki podczas wykopalisk. Powstał właśnie rejestr takich okazów – czytamy na łamach pisma „Proceedings of the Royal Society B”.
Od lat 30. XX wieku rozmiar mózgów ludzi cały czas się zwiększał – wskazuje obejmujące kilka dekad badanie. Taka zmiana może zmniejszać ryzyko demencji.
Osoby cierpiące na przewlekły ból mięśniowo-szkieletowy mogą być narażone na większe ryzyko starzenia się mózgu – informuje pismo „Nature Mental Health”.
Substancje chemiczne używane powszechnie w gospodarstwie domowym mogą niszczyć lub uszkadzać komórki mózgowe, zwane oligodendrocytami. Ich zniszczenie wiąże się m.in. z takimi chorobami, jak stwardnienie rozsiane czy autyzm.