Nauka dla Społeczeństwa

28.03.2024
PL EN
11.12.2017 aktualizacja 11.12.2017

Składnik wanilii może łagodzić zmiany skórne u chorych na łuszczycę

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Wanilina, związek odpowiedzialny za zapach wanilii, może łagodzić zmiany skórne u chorych na łuszczycę – sugerują badania prowadzone na myszach, które publikuje pismo „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Łuszczyca jest przewlekłą zapalną chorobą skóry, zaliczaną do schorzeń autoagresywnych. Szacuje się, że na świecie na łuszczycę o różnym natężeniu cierpi ok. 125 mln ludzi, z czego w Polsce jest to ponad 1 mln osób.

Choroba objawia się przede wszystkim zapalnymi zmianami na skórze, które przeważnie mają postać grudek pokrytych srebrną łuską, ale czasem też krostek czy nawet strupów. Do najczęstszych lokalizacji zmian należą: owłosiona skóra głowy, łokcie i kolana, ale czasem zajęte może być całe ciało.

Wiadomo, że w rozwój schorzenia zaangażowane są dwa białka pełniące ważną rolę w regulowaniu aktywności układu immunologicznego – interleukina 17 (IL-17) oraz interleukina 23 (IL-23).

Naukowcy z Chińskiego Uniwersytetu Medycznego w mieście Tajczung (zachodnia część Tajwanu) wywoływali łuszczycę u myszy przez podanie im na skórę grzbietu leku o nazwie imikwimod. Dodatkowo część gryzoni otrzymywała doustnie różne dawki syntetycznej waniliny przez siedem kolejnych dni, a część nie otrzymywała jej wcale.

Wanilina jest składnikiem odpowiedzialnym za zapach wanilii i jednym najczęściej stosowanych związków zapachowych w przemyśle – zarówno spożywczym, jak i kosmetycznym.

Okazało się, że wanilina łagodziła zapalne zmiany skórne wywołane aplikacją leku w sposób wprost proporcjonalny do dawki. W dawce najwyższej, tj. 100 miligramów na kilogram masy ciała, grubość i liczba zmian typowych dla łuszczycy były zredukowane odpowiednio o 29 proc. i 28 proc. w porównaniu z gryzoniami, które nie otrzymały waniliny.

Ponadto badania wykazały, że wanilina zmniejszała aktywność ponad 9 tys. genów, które pobudził imikwimod. Hamowała np. aktywność genów kodujących IL-23, IL-17A oraz IL-17F, a przez to powodowała spadek poziomu tych interleukin. Pod wpływem tego związku zmniejszona była również migracja do skóry komórek odporności, które wywołują stan zapalny.

Zdaniem autorów pracy wyniki te wskazują, że wanilina może być związkiem aktywnie hamującym zapalne zmiany skórne typowe dla łuszczycy. Wymaga to jednak potwierdzenia w dalszych badaniach. (PAP)

jjj/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024