Nauka dla Społeczeństwa

25.04.2024
PL EN
10.12.2017 aktualizacja 10.12.2017

Olej rzepakowy niewskazany dla osób z chorobą Alzheimera

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Spożycie oleju rzepakowego ma związek z pogorszeniem pamięci, zdolności uczenia się oraz przybieraniem na wadze u myszy stanowiących model choroby Alzheimera - wykazały badania opublikowane w piśmie "Scientific Reports".

Choć olej rzepakowy jest jednym z najczęściej spożywanych olejów roślinnych na świecie, zaskakująco niewiele wiemy na temat jego wpływu na zdrowie. Badania naukowców z Temple University w Filadelfii sugerują, że olej ten może być bardziej szkodliwy niż korzystny dla naszego mózgu.

"Olej rzepakowy jest tańszy, niż inne oleje roślinne oraz reklamuje się go jako zdrowy produkt. Bardzo niewiele badań testowało jednak jego wpływ na zdrowie, zwłaszcza zdrowie mózgu" - mówi autor analizy, dr Domenico Praticò.

Naukowcy podzielili myszy mające sześć miesięcy na dwie grupy zanim jeszcze wystąpiły u nich objawy choroby Alzheimera. Pierwsza grupa otrzymywała standardowy pokarm, a druga pożywienie suplementowane dwiema łyżkami oleju rzepakowego dziennie.

Gryzonie były obserwowane przez kolejne 12 miesięcy. Jedną z pierwszych zaobserwowanych różnic pomiędzy grupami był znaczący wzrost wagi myszy konsumujących olej rzepakowy. Kolejne różnice stwierdzono podczas testów pamięci roboczej, krótkotrwałej oraz zdolności uczenia się. Myszy spożywające olej rzepakowy po sześciu miesiącach suplementacji zaczęły mieć problemy z pamięcią i zdolnością uczenia się.

Późniejsza analiza tkanki mózgu obu grup gryzoni ujawniła, że osobniki spożywające olej rzepakowy miały znacznie niższy poziom amyloidu beta 1-40, który działa korzystnie, neutralizując szkodliwy wpływ nierozpuszczalnego amyloidu beta 1-42. W rezultacie u myszy zaobserwowano więcej blaszek amyloidowych charakterystycznych dla choroby Alzheimera. Towarzyszyło temu osłabienie połączeń synaptycznych.

Podczas wcześniejszych badań dr Praticò wykazał, że zupełnie odwrotne działanie ma oliwa z oliwek. Myszy, którym dodawano ją do pożywienia, miały mniej blaszek amyloidowych oraz fosforylowanego białka tau (również związanego z nasileniem objawów choroby Alzheimera), co sprzyjało poprawie pamięci.

Więcej informacji można znaleźć tu: https://www.nature.com/articles/s41598-017-17373-3 (PAP)

koc/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024