Nauka dla Społeczeństwa

25.04.2024
PL EN
25.01.2018 aktualizacja 25.01.2018

Więcej przespanych godzin to mniej spożytego cukru

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Wydłużenie czasu snu u osób śpiących niewystarczającą liczbę godzin wpływa na zmniejszenie ilości spożywanego cukru - wynika z badań opublikowanych przez naukowców z King\'s College London na łamach "American Journal of Clinical Nutrition".

W badaniach wzięły udział 42 osoby, które zazwyczaj spały mniej niż siedem godzin w ciągu nocy. Połowa badanych wzięła udział w 45-minutowych spersonalizowanych konsultacjach, podczas których uzyskała wskazówki jak poprawić jakość snu. Celem było wydłużenie snu o 90 minut. Pozostałe osoby stanowiły grupę kontrolną.

Wszyscy uczestnicy przez tydzień nosili na nadgarstkach czujnik ruchu, pozwalający ustalić, ile czasu trwał ich sen oraz ile czasu spędzali w łóżku przed zaśnięciem. Ponadto badani prowadzili dzienniki, w których zapisywali swój codzienny jadłospis.

Blisko 9 na 10 osób, które korzystały z konsultacji udało się w ciągu tygodnia wydłużyć czas snu o 52-90 minut. W grupie tej zaobserwowano zmniejszenie ilości spożywanego cukru o 10 gramów dziennie (ok. 2 łyżeczki). Podobnej zależności nie zaobserwowano w grupie kontrolnej.

10 gramów cukru dziennie to nie jest dużo, jednak z czasem tendencja do spożycia większych ilości cukru może przyczynić się do nadwagi zwłaszcza, jeśli niedobór snu wiąże się ze zmniejszoną aktywnością fizyczną w ciągu dnia. Jeśli jesteśmy zmęczeni, mamy mniej energii na spacer czy ćwiczenia - zauważają badacze.

Gdy wchodzimy w fazę snu głębokiego, wydzielany jest hormon sytości - leptyna. Niedobór snu może zaś sprawiać, że naszym apetytem zaczyna sterować hormon głodu - grelina. Dodatkowo niedobór snu sprawia, że trudniej nam zapanować nad impulsami, które sprawiają, że sięgamy po kaloryczną przekąskę - komentują autorzy. (PAP)

koc/ ekr/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024