20.10.2018
PL EN
12.02.2018 aktualizacja 12.02.2018

Nowe spojrzenie na metabolizm fruktozy

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Fruktoza jest metabolizowana głównie w jelicie cienkim - a nie, jak przypuszczano dotychczas, w wątrobie. Wykazano to dzięki badaniom prowadzonym na myszach. Informuje o nich pismo "Cell Metabolism".

"Istnieje znacząca różnica w tym, w jaki sposób mniejsze i większe ilości cukru przetwarzane są w naszym organizmie. Dotychczas uważaliśmy, że to wątroba metabolizuje cały spożyty przez nas cukier. Te badania wskazują jednak, że ponad 90 proc. fruktozy jest metabolizowane przez jelito cienkie" - mówi autor badań dr Joshua D. Rabinowitz z Uniwersytetu Princeton w Stanach Zjednoczonych.

Z badań prowadzonych na myszach wynika, że po spożyciu umiarkowanej porcji owoców fruktoza nawet nie dociera do wątroby. Słodzone napoje i bogata w glukozę przetworzona żywność zbytnio obciążają jednak jelito cienkie, dlatego w metabolizmie nadmiaru cukru musi pomóc wątroba. Takie przeciążenie jelita cienkiego następuje chociażby już po wypiciu połowy puszki słodzonego gazowanego napoju lub szklanki soku owocowego.

Nadmiar fruktozy, z którym nie poradziło sobie jelito cienkie, dociera do jelita grubego i wchodzi w kontakt z jego mikrobiomem. W rezultacie nasze bakterie jelitowe napotykają potężne źródło pożywienia, którego tak naprawdę nigdy nie powinny zobaczyć - tłumaczą autorzy.

Naukowcy zaobserwowali ponadto, że jelito cienkie gryzoni metabolizowało fruktozę szybciej po spożyciu posiłku.

"Okazało się, że nakarmienie myszy przed podaniem fruktozy zwiększyło zdolność jelita cienkiego do metabolizowania fruktozy. To z kolei chroniło wątrobę i mikrobiom jelita grubego przed ekspozycją na jej działanie" - zauważa dr Rabinowitz.

Choć badania nie wskazują, w jaki sposób fruktoza oddziałuje na mikrobiom jelitowy, naukowcy uważają, że jej obecność nie pozostaje bez wpływu. Dlatego podczas kolejnych badań zamierzają dowiedzieć się więcej na temat biologicznych konsekwencji spożycia nadmiaru cukru. (PAP)

koc/ zan/

Copyright © Fundacja PAP 2018