23.09.2018
PL EN
13.02.2018 aktualizacja 13.02.2018

Ewolucja cytrusów - wiemy więcej

Źródło: Fotolia Źródło: Fotolia

Przodkowie wszystkich owoców cytrusowych wywodzą się z terenów na południowy wschód od Himalajów. Wykazała to analiza DNA, o jej wynikach informuje Nature.

Owoce cytrusowe należą do najczęściej uprawianych na świecie, jednak historia ich pochodzenia była jak dotąd niejasna.

Dlatego zespół naukowców z USA i Hiszpanii przeanalizował DNA ponad 50 odmian. Jak wynika z tej analizy, pierwsze cytrusy pojawiły się około ośmiu milionów lat temu, po czym rozprzestrzeniły na całym świecie, dając początek zarówno cytrynom i pomarańczom, jak i mandarynkom, grejpfrutom czym pomelo.

Owoce cytrusowe wywodzą się od gatunków typowych dla regionu obejmującego wschodni Assam, północną Birmę oraz zachodnią część chińskiego Yunnanu. Gdy miliony lat temu klimat stał się suchszy i zmniejszyły się monsunowe opady, rośliny te rozpowszechniły się w całej Azji południowo wschodniej, a stamtąd – w innych częściach świata (także w Australii, do której trafiły około czterech milionów lat temu). Oprócz ewolucji, do powstania wielu współczesnych gatunków przyczyniły się także tysiące lat hodowli, selekcji i krzyżowania dokonywanych przez ludzi.

Jedna z nielicznych "cytrusowych" skamieniałości – listek znaleziony w południowo zachodnich Chinach i pochodzący sprzed około ośmiu milionów lat – potwierdza wyniki badań opartych o analizę DNA.

Dzięki znajomości genomu różnych cytrusów możliwe będzie zarówno opracowanie odmian odporniejszych na szkodniki i zmiany klimatu, jak i mających nowe smaki.

PAP - Nauka w Polsce

pmw/ zan/

Copyright © Fundacja PAP 2018