19.12.2018
PL EN
23.04.2018 aktualizacja 23.04.2018

Pszczoły też wykorzystują kultury bakteryjne

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Nowo odkryte bakterie mogą pomagać dzikim pszczołom w odżywianiu ich młodych – informuje „International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology”.

Naukowcy z University of California w Riverside (UCR) zidentyfikowali trzy nieznane wcześniej gatunki bakterii z rodzaju Lactobacillus. Dzięki nim nie psuje się zgromadzony w gniazdach pyłek i nektar kwiatowy, którymi dzikie pszczoły żywią swoje larwy. Bakterie można znaleźć zarówno w ich gniazdach, jak i na kwiatach.

Jak uważają naukowcy, symbiotyczne bakterie zamieszkujące przewód pokarmowy pszczół sprzyjają ich zdrowiu ułatwiając trawienie pokarmu i poprawiając odporność. Jednak w odróżnieniu od trzmieli czy pszczoły miodnej niewiele wiadomo o mikrobiomie dzikich pszczół (które odgrywają znaczącą rolę przy zapylaniu roślin kwiatowych).

Naukowcy z UCR zebrali dzikie pszczoły oraz kwiaty z dwóch miejsc z w Teksasie oraz własnego kampusu. Zarówno sekwencjonowanie DNA, jak i bardziej tradycyjne metody potwierdziły wyizolowanie trzech nowych gatunków z rodzaju Lactobacillus, blisko spokrewnionych z typową dla powszechnie znanej pszczoły miodnej bakterią Lactobacillus kunkeei.

Bakterie te nazwano Lactobacillus micheneri (aby uhonorować wkład Charlesa D. Michenera w badania nad pszczołami w naturalnym środowisku), Lactobacillus timberlakei (co ma upamiętniać badania taksonomiczne nad pszczołami Philipa Timberlake’a) oraz Lactobacillus quenuiae (Cécile Plateaux-Quénu badała biologię społeczną pszczół).

Bakterie z rodzaju Lactobacillus często wykorzystywane są przez ludzi do konserwowania produktów mlecznych, kiszonych warzyw i innych produktów. Nowo odkryte bakterie prawdopodobnie działają w podobny sposób, hamując wzrost grzybów w zapasach pyłku.

Dzikie pszczoły składają jaja w komorach wypełnionych nektarem i pyłkiem. Zanim wykluje się larwa, upływa kilka dni, zaś przez kolejny tydzień żywi się ona pyłkiem i nektarem zawartym w komorze. Dlatego tak ważne jest, by jej zapas żywności nie uległ zepsuciu.(PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Copyright © Fundacja PAP 2018