20.06.2018
PL EN
10.06.2018 aktualizacja 10.06.2018

Struktura mózgu, która odpowiada za zdrowe wybory żywieniowe

Różnice w budowie kory przedczołowej warunkują ludzką zdolność do dokonywania zdrowszych wyborów żywieniowych - wynika z nowej analizy przeprowadzonej przy współpracy kilku różnych instytucji badawczych.

O jej wynikach poinformowano na łamach „The Journal of Neuroscience” (http://www.jneurosci.org/content/early/2018/06/04/JNEUROSCI.3402-17.2018).

„Utrzymanie zdrowej diety wymaga konsekwentnego wybierania zdrowej żywności, a powstrzymania się od jedzenia tej mniej zdrowej, za to często bardziej kuszącej - piszą autorzy pracy. - Wymaga to sporej samokontroli”. Tymczasem, jak dodają, ludzie różnią się między sobą zdolnością do takiej samokontroli. Okazuje się, jest to związane z indywidualnymi różnicami w aktywności niektórych rejonów mózgu.

Analizując dane zebrane z kilku wcześniejszych badań i uogólniając ich wyniki naukowcy pod kierunkiem dr Liane Schmidt odkryli, że większa objętość w grzbietowo-bocznej i brzusznej części kory przedczołowej była związana z lepszą samokontrolą dietetyczną. Potwierdziło się to w różnych grupach uczestników oraz w przypadku różnych celów dietetycznych.

„Pokazaliśmy, że osoby z większą ilością istoty szarej w grzbietowo-bocznej i brzusznej korze przedczołowej lepiej radzą sobie z samokontrolą dietetyczną. Oznacza to, że to właśnie różnice neuroanatomiczne w tych rejonach mózgu mogą stanowić ogólny wskaźnik zdolności do samokontroli. Zidentyfikowanie tych markerów neuroanatomicznych może być furtką do opracowania skuteczniejszych strategii zapobiegania lub leczenia otyłości oraz zaburzeń odżywiania” - podsumowują autorzy badania.

Badanie przeprowadzono w Institute du Cerveau et de la Moelle Epinière w Paryżu we współpracy z California Institute of Technology, Sorbonne Universités, University of Toronto, University of Zurich oraz Ecole Normale Supérieure. (PAP)

kap/ ekr/

Copyright © Fundacja PAP 2018