22.09.2018
PL EN
29.06.2018 aktualizacja 29.06.2018

"Zapachowe" sympozjum m.in. o inowacjach w zakresie naturalnych kosmetyków

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

O innowacjach w zakresie naturalnych kosmetyków oraz badaniach aktywności biologicznej związków zapachowych i surowców kosmetycznych dyskutować będą naukowcy z całej Polski podczas sympozjum, które w poniedziałek rusza w Łodzi.

W VII Krajowym Sympozjum "Naturalne i Syntetyczne Produkty Zapachowe i Kosmetyczne" wezmą udział naukowcy z 33 ośrodków badawczych. Organizatorem tych cyklicznych spotkań jest zespół naukowy Instytutu Podstaw Chemii Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, pod przewodnictwem prof. Danuty Kalemby - poinformowała rzeczniczka PŁ Ewa Chojnacka.

Związki chemiczne obdarzone zapachem izoluje się z roślin lub pozyskuje na drodze syntezy chemicznej. Oprócz cennego zapachu mają one specyficzne właściwości biologiczne. Najważniejszymi naturalnymi produktami zapachowymi są olejki eteryczne, stosowane w wielu gałęziach przemysłu, w tym również w kosmetyce.

Eksperci podkreślają, że bogactwo wyboru kosmetyków to efekt zaawansowanych badań naukowych nad metodami otrzymywania surowców kosmetycznych, ich właściwościami i możliwościami stosowania w preparatach i zabiegach kosmetycznych.

Sympozja "zapachowe" zapoczątkowano w 1996 r. Naukowcy z całego kraju co kilka lat przedstawiają nowe wyniki badań dot. naturalnych i syntetycznych związków zapachowych, aromatów spożywczych, ekstraktów roślinnych oraz surowców i produktów kosmetycznych.

Jak informuje dr inż. Anna Wajs-Bonikowska, sekretarz Komitetu Organizacyjnego, podczas tegorocznego sympozjum przedstawione zostaną najnowsze polskie osiągnięcia dotyczące innowacji w zakresie naturalnych kosmetyków i stosowaniu interesujących składników preparatów kosmetycznych.

Przedstawione zostaną metody modyfikowania surowców m.in. za pomoca mikrofal, ultradźwięków czy ozonowania, a także metody pozyskiwania związków stosowanych w kosmetyce tj. hodowle in vitro, hydrodestylacja, ekstrakcja w warunkach nadkrytycznych czy synteza chemiczna.

Naukowcy zaprezentują również badania aktywności biologicznej związków zapachowych i surowców kosmetycznych. Przedstawiony zostanie skład związków bioaktywnych aromatów np. kawy zbożowej, odmian jabłek czy skład chemiczny nowych olejków eterycznych, ich charakterystyka zapachowa oraz skuteczność, np. przeciwdrobnoustrojowa, lecznicza, antyoksydacyjna, herbicydowa lub cytotoksyczna.

Sympozjum potrwa do środy, więcej informacji można znaleźć na stronie http://nspzk.p.lodz.pl.

Badania naukowców z Instytutu Podstaw Chemii Żywności przekładają się na nowe kierunki studiów na PŁ. Na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności studenci kształcą się w specjalności: Aromaty spożywcze i surowce kosmetyczne, a od kilku lat działa też nowy kierunek studiów: Technologia kosmetyków. (PAP)

szu/ zan/

Copyright © Fundacja PAP 2018