Nauka dla Społeczeństwa

19.03.2024
PL EN
24.07.2018 aktualizacja 24.07.2018

Zapach kawy poprawia zdolności matematyczne

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Aromat kawy poprawia zdolności matematyczne i pozwala uzyskać lepsze wyniki w trudnym teście, wymaganym od kandydatów na uczelnie biznesowe – wykazało badanie amerykańskie, które publikuje pismo “Journal of Environmental Psychology”.

Badania wskazują, że regularne picie kawy daje wiele korzyści zdrowotnych – zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy, a nawet demencji. Co więcej, z analiz epidemiologicznych wynika, że miłośnicy kawy żyją dłużej niż osoby, które jej unikają.

Najnowsza praca zespołu kierowanego przez prof. Adrianę Madzharov ze School of Business w Stevens Institute of Technology (Hoboken, New Jersey) dowodzi, że sam zapach kawy jest w stanie poprawić naszą sprawność umysłową, a dokładnie zdolności analityczne.

Naukowcy przeprowadzili badanie wśród około setki studentów uczelni biznesowych. Poprosili ich o wykonanie testu z algebry określanego w skrócie jako GMAT - Graduate Management Admission Test. Jest on wymagany od osób, które chcą się dostać w USA na studia magisterskie i doktoranckie w dziedzinie zarządzania. Wykonuje się go wyłącznie w języku angielskim i wyłącznie na komputerze. Badane osoby podzielono na dwie grupy – jedna wykonywała test w obecności rozpylonego w powietrzu zapachu imitującego zapach kawy, natomiast grupa kontrolna robiła to samo zadanie w bezwonnym pomieszczeniu. Okazało się, że grupa pierwsza, której towarzyszył zapach kawy, uzyskała znacznie lepsze wyniki w teście GMAT.

Aby lepiej zrozumieć mechanizm działania kawowego aromatu, naukowcy objęli badaniem ponad 200 nowych osób. Zebrano od nich informacje na temat przekonań dotyczących wpływu różnych zapachów na aktywność ludzi. Badani wierzyli, że będą bardziej uważni i naładowani energią pod wpływem aromatu kawy, w porównaniu np. z brakiem zapachu czy aromatem kwiatów.

Zdaniem autorów pracy sugeruje to, że lepsze wyniki w teście GMAT w obecności zapachu kawowego mogą być częściowo efektem przekonania o jego korzystnym wpływie na sprawność umysłową. Innymi słowy aromat kawowy, który przecież nie zawiera kofeiny, może działać w tym wypadku nieco jak placebo.

"Zaobserwowaliśmy, że oczekiwanie ludzi, iż będą bardziej uważni i sprawni umysłowo, jest przynajmniej w części odpowiedzialne za ich lepsze wyniki" - skomentowała prof. Madzharov.

W przyszłości razem z zespołem planuje ona sprawdzić, czy kawowy aromat może mieć podobnie korzystny wpływ na inne rodzaje aktywności intelektualnej ludzi. (PAP)

jjj/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024