Nauka dla Społeczeństwa

19.03.2024
PL EN
14.12.2018 aktualizacja 14.12.2018

Rośliny producentami grzybobójczych białek

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Zmodyfikowany tytoń potrafi wytwarzać białka eliminujące szkodliwe grzyby – informuje pismo „Plant Biotechnology Journal”.

Chorobotwórcze grzyby, które mogą zakażać rośliny, zwierzęta i ludzi, stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia, bezpieczeństwa żywnościowego oraz odporności ekosystemu. Co roku więcej ludzi umiera z powodu infekcji grzybiczych niż malarii. Infekcje te mogą być śmiertelnie niebezpieczne między innymi dla pacjentów z obniżoną odpornością, z HIV/AIDS czy po przeszczepach. Grzyby niszczą także podstawowe uprawy na całym świecie, jak również zanieczyszczają żywność i paszę mikotoksynami, które są szkodliwe dla zdrowia zwierząt i ludzi.

Istnieje kilka rodzajów środków grzybobójczych, ale mają one ograniczoną skuteczność, ponieważ grzyby łatwo się uodparniają. Poza tym często są szkodliwe dla ludzi i zwierząt oraz powodują skutki uboczne. Pilnie potrzebne są nowe preparaty, o lepszych właściwościach i nowym mechanizmie działania.

Hiszpańscy naukowcy z Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) opracowali narzędzia biotechnologiczne pozwalające bardzo wydajnie wytwarzać białka zwalczające grzyby w organizmach roślin. Chodzi o białka AFP, wytwarzane naturalnie przez grzyby przeciwko innym grzybom. Ich synteza jest bardzo skomplikowanym procesem.

Jednak organizmy żywe potrafią dokonywać trudnych syntez z dużą wydajnością. Badacze zmodyfikowali atakującego rośliny wirusa mozaiki tytoniowej (TMV) w taki sposób, aby zamiast własnych białek powodował wytwarzanie przeciwgrzybowego białka w liściach rośliny Nicotiana benthamiana, spokrewnionej z tytoniem stosowanym do wytwarzania papierosów.

Jak wykazały eksperymenty, uzyskane z N. benthamiana białko zwalcza grzyby, chroniąc na przykład pomidory przed zakażeniem grzybem Botrytis cinerea, lepiej znanym jako szara pleśń.

Zdaniem autorów wyniki badań mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym oraz rolno-spożywczym.(PAP)

pmw/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024