Nauka dla Społeczeństwa

25.04.2024
PL EN
04.02.2019 aktualizacja 04.02.2019

Witamina D może zmniejszać ryzyko cukrzycy

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Witamina D może zwiększać wrażliwość na działanie insuliny, obniżając poziom glukozy i zmniejszając ryzyko cukrzycy typu 2 – informuje pismo „Menopause”.

Jak wskazują wyniki licznych badań, witamina D działa korzystnie nie tylko na kości, ale na cały organizm i wiele zachodzących w nim procesów.

Nowe badanie przeprowadzone na 680 brazylijskich kobietach w wieku od 35 do 74 lat wskazuje na związek pomiędzy niedoborem witaminy D a podwyższonym poziomem glukozy we krwi.

Spośród biorących udział w badaniu kobiet 24 (3,5 proc.) zgłosiło stosowanie suplementów witaminy D. Suplementacja ta miała związek z niższym poziomem glukozy we krwi. Podobne działanie wydawała się mieć ekspozycja na słońce, przyczyniająca się do wytwarzania witaminy D.

Inne badania wskazują na związek pomiędzy witaminą D a prawidłowym poziomem glukozy we krwi, co sugeruje, że zwiększa ona czułość na działanie insuliny i poprawia działanie komórek beta trzustki. Komentujący wyniki badań specjaliści uważają, że suplementacja witaminy D może poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi, jednak potrzebne są jeszcze badania interwencyjne (czyli obserwacja ewentualnych zmian poziomu glukozy po podaniu witaminy D). (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ ekr/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024