21.02.2019
PL EN
11.02.2019 aktualizacja 11.02.2019

Warzywa i owoce mogą przedłużać życie osób dializowanych

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Większe spożycie owoców i warzyw może mieć związek z niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu pacjentów poddawanych hemodializie – informuje Clinical Journal of the American Society of Nephrology (CJASN).

Jak wiadomo od dawna, wyższe spożycie warzyw i owoców ma w przypadku całej populacji związek z niższą umieralnością z przyczyn sercowo-naczyniowych.

Jednak poddawani hemodializie pacjenci z niewydolnością nerek są często zniechęcani do tego typu diety, ponieważ może ona prowadzić do nadmiernego gromadzenia się w organizmie potasu (jest on zwykle wydalany z moczem). Nadmiar potasu może zaś być śmiertelnie niebezpieczny.

Zespół, w skład którego wchodzili dr Giovanni Strippoli (Uniwersytet w Bari, Włochy), Valeria Saglimbene (MScMed) i dr Germaine Wong (University of Sydney School of Public Health, Australia) przeprowadził badania dotyczące związku pomiędzy spożyciem owoców i warzyw a ryzykiem zgonu dorosłych dializowanych osób z przyczyn sercowo-naczyniowych oraz innych.

Spośród 8078 biorących udział w badaniu hemodializowanych pacjentów, którzy wypełnili odpowiednią ankietę, tylko 4 proc. spożywało codziennie co najmniej 4 porcje warzyw i owoców (zgodnie z zaleceniami dla całej populacji).

W ciągu trwającego średnio 2,7 roku okresu obserwacji liczba odnotowanych zgonów wyniosła 2082 – z tego 954 z przyczyn sercowo-naczyniowych.

W porównaniu z pacjentami, którzy zjadali w sumie od 0 do średnio 5,5 porcji połączonych owoców i warzyw tygodniowo, ci, którzy zjadali od średnio 5,6 - do 10 porcji i ci, którzy jedli więcej niż 10 porcji, mieli odpowiednio o 10 proc. i o 20 proc. mniejsze ryzyko zgonu z dowolnej przyczyny, jak również odpowiednio 12 proc. i o 23 proc. mniejsze ryzyko zgonu z przyczyn innych, niż sercowo-naczyniowe.

W towarzyszącym artykule redakcyjnym dr Ranjani Moorthi z Indiana University zauważył, że dokonane odkrycie może stanowić podstawę dla dalszych randomizowanych, kontrolowanych badań dotyczących oddziaływania owoców i warzyw na poddawanych hemodializie pacjentów z niewydolnością nerek. Dzięki nim można będzie dopracować zalecenia żywieniowe dla osób dializowanych. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ zan/

Copyright © Fundacja PAP 2019