16.07.2019
PL EN
09.03.2019 aktualizacja 09.03.2019

Statyny mogą zwiększać ryzyko cukrzycy

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Pacjenci, którzy przyjmują kontrolujące poziom cholesterolu statyny są bardziej narażeni na podwyższony poziom glukozy, oporność na insulinę i cukrzycę typu drugiego - wskazuje nowa analiza. W trakcie leczenia tymi preparatami potrzebne może być więc stosowanie działań zapobiegawczych.

Autorzy publikacji, która ukazała się na łamach pisma „British Journal of Clinical Pharmacology” ostrzegają przed niebezpieczeństwem związanym z przyjmowaniem statyn - popularnych leków obniżających poziom cholesterolu.

W swojej analizie naukowcy z holenderskiego Centrum Medycznego Erazma przeanalizowali, obejmujące okres 15 lat, informacje na temat ponad 9,5 tys. osób w wieku ponad 45 lat. Na początku badania, wszystkie uczestniczące w nim osoby były wolne od cukrzycy.

W porównaniu do uczestników, którzy nigdy nie przyjmowali statyn, osoby, które były nimi leczone, miały wyższy poziom insuliny we krwi na czczo i wyższą insulinooporność. Co więcej, pacjenci, którzy kiedykolwiek przyjmowali statyny, byli w czasie trwania projektu aż o 38 proc. bardziej zagrożeni cukrzycą typu 2.

Ryzyko było szczególnie wysokie u osób z zaburzoną gospodarką glukozą i cierpiących na nadwagę lub otyłość.

„Wyniki te sugerują, że u pacjentów rozpoczynających terapię statynami uzasadnione może być stosowanie strategii zapobiegawczych, które zminimalizują ryzyko cukrzycy, takich jak kontrola poziomu glukozy i redukcja masy ciała” - zwraca uwagę autor analizy prof. Bruno Stricker.

Więcej informacji:

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-03/w-slt030519.php (PAP)

mat/ ekr/

Copyright © Fundacja PAP 2019