Nauka dla Społeczeństwa

19.04.2024
PL EN
28.03.2019 aktualizacja 28.03.2019

Bakterie jelitowe wpływają na zdrowie układu krwionośnego

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Substancje wydzielane przez niektóre bakterie jelitowe mogą prowadzić u starszych osób do uszkodzenia naczyń krwionośnych, zwiększając ryzyko chorób układu krążenia – czytamy na łamach „Journal of Physiology”.

Wraz z wiekiem zmienia się struktura mikrobiomu jelitowego, czyli bakterii zamieszkujących nasze drogi pokarmowe. W tym samym czasie często dochodzi do pogorszenia funkcjonowania układu krwionośnego – naczynia krwionośne sztywnieją i ulegają stopniowej degradacji, co przyczynia się do rozwoju groźnych chorób.

Naukowcy z Uniwersytetu Kolorado w Boulder (USA) połączyli te dwa czynniki i wykazali, że niektóre bakterie jelitowe mogą wydzielać do układu krwionośnego substancje prowadzące do niekorzystnych zmian w jego obrębie.

Badacze za pomocą antybiotyków wyjałowili jelita młodych i starych myszy. Po czterech tygodniach stwierdzili, że u starych osobników uległy poprawie wszystkie kontrolowane parametry, np. stan śródbłonka naczyniowego, poziom sztywności głównych tętnic, stężenie związków prozapalnych, wolnych rodników, antyoksydantów czy tlenku azotu we krwi.

W innej grupie zwierząt specjaliści porównali skład mikrobiomu jelitowego u starych i młodych gryzoni. Ustalili, że u starych myszy występuje w jelitach więcej mikroorganizmów o właściwościach prozapalnych, w tym bakterii z grupy Proteobakterii, do których zalicza się pałeczki Salmonelli czy pałeczki Desulfovibrio.

Naukowcy wykazali ponadto, że we krwi starych osobników znajduje się trzy razy więcej N-tlenku trimetyloaminy (TMAO) – substancji uwalnianej przez bakterie jelitowe i powiązanej we wcześniejszych badaniach z miażdżycą, atakami serca i udarami.

„Od dawna wiedzieliśmy, że stres oksydacyjny i stan zapalny wraz z upływem czasu przyczyniają się do degradacji naczyń krwionośnych, ale nie zdawaliśmy sobie sprawy, jak do tego dochodzi. Teraz podejrzewamy, że to bakterie jelitowe zaczynają wytwarzać toksyczne cząsteczki, np. TMAO, które po przedostaniu się do krwiobiegu powodują stres oksydacyjny i stan zapalny, prowadząc do uszkodzenia tkanek” – mówi prof. Doug Seals, jeden z badaczy.

Wyniki badania wraz z innymi doniesieniami ze świata nauki, wiążącymi bakterie jelitowe ze zdrowiem układu pokarmowego, odpornością i kondycją mózgu, sugerują, że warto dbać o swój mikrobiom i zwracać baczną uwagę na to, co ląduje na naszym talerzu, bo - jak twierdzą autorzy projektu - „fontanna młodości może leżeć w naszych jelitach”.

Więcej informacji na temat badania pod adresem: https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1113/JP277336. (PAP)

ooo/ ekr/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024