Nauka dla Społeczeństwa

28.03.2024
PL EN
02.08.2012 aktualizacja 02.08.2012

Badanie: Polacy najchętniej sięgają po jabłka i pomidory

Foto: Fotolia Foto: Fotolia

Ponad 13 kilogramów jabłek zjadł w 2011 roku statystyczny Polak. Właśnie po ten owoc sięgamy najczęściej. Wśród warzyw największą popularnością cieszą się pomidory. W ubiegłym roku na jedną osobę przypadło ponad 10 kilogramów tego warzywa.

W 2011 roku statystyczny Polak zjadł 13,2 kg jabłek. Ich spożycie jednak sukcesywnie spada. W 2010 roku wynosiło 15 kg na osobę, zaś w 2009 r. – 16,2 kg – wynika z obliczeń inż. Ireny Strojewskej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-Państwowego Instytutu Badawczego, która przeanalizowała dane Głównego Urzędu Statystycznego.

Na drugim miejscu pod względem popularności znalazły się owoce jagodowe (m.in. truskawki, jagody, maliny, agrest, porzeczki). W 2011 ich konsumpcja utrzymywała się na poziomie 4,7 kg na osobę, ale – podobnie jak w przypadku jabłek – również systematycznie się zmniejsza. W 2010 roku Polak zjadał 5 kg tych owoców a w 2009 – 6,4 kg.

Popularne są także owoce pestkowe – śliwki, czereśnie, wiśnie, morele. W ubiegłym roku na osobę przypadło prawie 4 kg wymienionych produktów (w tym 1,3 kg śliwek). To jednak dużo mniej niż na przykład w 2009 r., kiedy statystyczny Polak zjadał ich aż 6,2 kg.

Pijemy również mniej soków owocowych i owocowo-warzywnych. Regularny spadek ich spożycia notowany jest od 2008 r. Wtedy to na jedną osobę przypadało 12,2 kg soków, podczas gdy w 2011 – już tylko 10,6 kg.

Wzrost popularności widać natomiast w przypadku owoców południowych: cytrusów i bananów. Od kilku lat ich konsumpcja systematycznie wzrasta i w ubiegłym roku wyniosła 12,8 kg na osobę.

„Owoce zagraniczne mają w Polsce bardzo wysoki poziom spożycia. Wśród rodzimych owoców praktycznie konkurować mogą z nimi jedynie jabłka” – mówi dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych Agnieszka Falba, która zainicjowała ogólnopolska kampanię społeczno-edukacyjną „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”.

Jej zdaniem Polacy wciąż nie doceniają walorów krajowych owoców i warzyw, wybierając na przekąskę banana lub pomarańczę. „Warto zmienić te przyzwyczajenia. Stąd celem kampanii +Pora na pomidora+ jest wzrost spożycia produktów rodzimych” - dodała.

Wśród warzyw Polacy najchętniej sięgają po pomidory. W 2011 roku ich spożycie wyniosło 10,6 kg na osobę i było wyższe o niemal 1,5 kg w porównaniu z 2010 rokiem.

Na stole przeciętnego Polaka często goszczą również ogórki (7 kg/os.), kapusta (6,6 kg/os.), marchew (6,2 kg/os.) oraz cebula (5,8 kg/os.). Jednak w odróżnieniu od pomidorów, zainteresowanie tymi warzywami wśród Polaków nieznacznie spada. Jemy natomiast niewiele buraków (2,8 kg/os.) i warzyw kalafiorowatych (2 kg/os.).

PAP - Nauka w Polsce

ekr/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024