Nauka dla Społeczeństwa

24.04.2024
PL EN
14.08.2012 aktualizacja 14.08.2012

Grejpfrut zwiększa efektywność leków przeciwnowotworowych

Foto: Fotolia Foto: Fotolia

Szklanka soku z grejpfruta dziennie może znacznie spowolnić proces rozkładu leków przeciwnowotworowych, a tym samym utrzymać ich poziom we krwi bez potrzeby zwiększania dawki - wykazały badania kliniczne, o których informuje pismo "Clinical Cancer Research".

Takie rozwiązanie może pomóc uniknąć efektów ubocznych związanych ze zwiększaniem dawek leków, a także zredukować koszty - podkreślają naukowcy z Uniwersytetu Chicagowskiego, którzy analizują wpływ konkretnych składników diety na działanie leków przyjmowanych przez osoby chore na raka.

Ich najnowsze badania wykazały, że codzienne spożywanie około 227 gramów soku wyciśniętego z grejpfruta może spowolnić rozkład leku immunosupresyjnego o nazwie sirolimus (rapamycyna), który stosowany jest w transplantologii, ale także pomaga części pacjentów cierpiących na nowotwory.

W grupie pijącej sok zaobserwowano 350-procentowy wzrost stężenia leku we krwi w porównaniu z pacjentami przyjmującymi sam lek. Wśród pacjentów otrzymujących zamiast soku ketokonazol, który również wpływa na spowolnienie rozkładu leku, poziom rapamycyny wzrósł o 500 proc.

"Sok grejpfrutowy i leki o podobnym mechanizmie działania mogą znacznie podnieść stężenie wielu leków. Jest to jednak związane z ryzykiem przedawkowania. Naszym celem było ustalenie, czy sok z grejpfruta może zwiększać skuteczność rapamycyny w sposób kontrolowany" - mówi kierujący badaniami dr Ezra Cohen.

W każdym organizmie wydzielane są inne ilości enzymów rozkładających rapamycynę, dlatego w przypadku konkretnych pacjentów efekty mogą się różnić. Reakcję poszczególnych osób można jednak przewidzieć, badając wcześniej poziom tych enzymów - dodaje badacz.(PAP)

koc/ tot/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024