Nauka dla Społeczeństwa

25.04.2024
PL EN
28.09.2012 aktualizacja 28.09.2012

Po czerwonym winie pszczoły mniej jedzą i dłużej żyją

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Resweratrol (składnik czerwonego wina) zmniejsza apetyt pszczół miodnych na cukier i przedłuża ich życie o ponad jedną trzecią - informują amerykańscy i norwescy naukowcy na łamach czasopisma "Aging".

W wyniku serii eksperymentów badacze z Arizona State University, Norwegian University of Life Sciences i Harvard Medical School udowodnili, że podawanie pszczołom resweratrolu pozwala na wydłużenie ich egzystencji o 33 do 38 proc., a także powoduje u nich zmianę percepcji jedzenia - owady nie objadają się i preferują cukier w postaci silnie skoncentrowanej.

Badania nad wpływem substancji zawartych w czerwonym winie na funkcjonowanie organizmów prowadzono już od dawna. Pozwoliły na stwierdzenie, że resweratrol zwiększa długość życia u jednokomórkowych drożdży, muszek owocówek i myszy. Jednak teraz po raz pierwszy zrobiono badania na pszczołach, które w podobieństwie do ludzi są zwierzętami społecznymi.

"Po raz pierwszy przeprowadziliśmy testy na efekty działania resweratrolu używając pszczół miodnych jako modelu. Jesteśmy w stanie potwierdzić, że w normalnych warunkach funkcjonowania, resweratrol wydłuża życie pszczół" - mówi Brenda Rascón, jedna z badaczy.

Niestety resweratrol nie umożliwiał przedłużonej egzystencji u pszczół, które znajdowały się w sytuacji stresującej, choć powszechnie przypuszcza się, że substancja ta pomaga zmniejszać szkodliwe działanie wolnych rodników, pojawiających się w organizmie pod wpływem stresu i wpływających na starzenie się organizmu.

Jednakże naukowcy odkryli, że resweratrol może mieć jeszcze jedną istotną właściwość - zmniejsza apetyt.

Pszczoły, którym podawano ten związek, były mniej wrażliwe na cukier, choć normalnie uwielbiają słodkości. Jeśli już decydowały się na spożycie cukru, wolały, aby znajdował się on w silnie skoncentrowanym roztworze. W dodatku zauważono ogólne zmniejszenie konsumpcji cukru.

"Niespodziewanie pszczoły, które otrzymały specyfik, przyjmowały mniej jedzenia. Pozwolono im jeść tyle, ile chciały, a one oczywiście nie głodowały, ale po prostu nie objadały się, choć wiemy, że to lubią - relacjonuje Rascón. - Być może resweratrol funkcjonuje w powiązaniu z mechanizmem powodującym ograniczenie spożycia kalorii, a od dawna wiadomo, że taki sposób odżywiania się wydłuża życie różnorodnym organizmom". (PAP)

ooo/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024