Nauka dla Społeczeństwa

23.04.2024
PL EN
07.11.2012 aktualizacja 07.11.2012

Rosnące temperatury sprawiają, że najbardziej kurczą się organizmy wodne

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Globalne ocieplenie powoduje, że przedstawiciele wodnych gatunków kurczą się bardziej niż mieszkańcy lądu - odkryli naukowcy z Queen Mary, University of London i University of Liverpool.

Wyniki badania opublikowanego w magazynie "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS) wskazują, że morskie i słodkowodne gatunki są nieproporcjonalnie bardziej dotknięte ociepleniem klimatu. Może mieć to implikacje dla wodnych sieci troficznych i produkcji żywności.

Badacze porównali rozmiary 169 dorosłych organizmów lądowych, słodkowodnych i morskich poddanych różnym temperaturom, podczas największego badania tego typu - podał serwis EurekAlert.

"Wodne zwierzęta kurczą się 10 razy bardziej niż gatunki lądowe wielkości dużego owada lub małej ryby. Podczas gdy zwierzęta wodne zmniejszają swój rozmiar o 5 proc. na każdy kolejny stopień Celsjusza, podobnej wielkości gatunki lądowe zmniejszają się średnio o zaledwie 0,5 proc." - powiedział współautor badania dr Andrew Hirst z Queen Mary, University of London.

Badanie pokazuje, że najbardziej prawdopodobną przyczyną takiej różnicy może być mniejsza dostępność tlenu w wodzie niż w powietrzu. Rosnące temperatury zwiększają potrzebę pobierania tlenu u wszystkich organizmów, ale gatunki wodne mają większe trudności w zaspokojeniu tego zapotrzebowania.

"Zwiększone zapotrzebowanie na tlen w wyższych temperaturach powoduje, że wodne gatunki mają mniej możliwości. Redukcja rozmiaru, kiedy osiągają dojrzałość, jest ich sposobem na zbilansowanie zapotrzebowania i dostępnych zasobów tlenu" - wyjaśnił współautor badania dr David Atkinson z University of Liverpool.

"Ryby i inne wodne organizmy są źródłem przynajmniej 15 proc. białka zwierzęcego w diecie 3 miliardów ludzi. Nasze badanie pokazuje, jak ważne jest zrozumienie wpływu globalnego ocieplenia na gatunki z oceanów, jezior i rzek" - podkreślił główny autor badania dr Jack Forster z Queen Mary, University of London. (PAP)

mrt/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024