Nauka dla Społeczeństwa

25.04.2024
PL EN
29.12.2012 aktualizacja 29.12.2012

Laser w kuchni

Przemysłowy laser może mieć wiele gastronomicznych zastosowań – informuje „New Scientist”.

Laserowe wycinarki od dawna używane są w przemyśle - do cięcia i grawerowania tworzyw sztucznych, drewna i metalu. Kentaro Fukuchi i jego współpracownicy z Uniwersytetu Meiji w Japonii postanowili zastosować takie urządzenie do celów kuchennych.

Podczas listopadowych warsztatów technologii gotowania, które odbyły się w japońskim Nara, naukowcy zademonstrowali, że podłączony do komputera wyposażonego w kamerę internetową laser może – przy zastosowaniu odpowiedniego oprogramowania graficznego - wypalać wzorki na potrawach, a także selektywnie je przypiekać.

Można na przykład wypalić na toście kod QR. Klient hotelowej restauracji będzie mógł podczas śniadania skierować na ten kod kamerę telefonu komórkowego, aby wejść na stronę informującą chociażby o lokalnym ruchu drogowym i najlepszym sposobie dojechania do wybranego punktu w mieście.

Na papierze ryżowym, niezbędnym do zrobienia sajgonek, można wypalić przepis na to wietnamskie danie. Dzięki zastosowaniu kamery i programu analizującego obraz możliwe jest nawet potraktowanie bekonu w ten sposób, że tłuszcz zostanie upieczony, a mięso pozostanie surowe i zachowa, jak to określił Fukuchi, „świeży smak”. (PAP)

pmw/ mrt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024