Nauka dla Społeczeństwa

29.03.2024
PL EN
08.05.2013 aktualizacja 08.05.2013

Fast foody programują dziecko w łonie matki

Dzieci kobiet, które w czasie ciąży i w okresie karmienia piersią często spożywają tzw. śmieciowe jedzenie, mogą być bardziej narażone na uzależnienie od tłustych potraw i słodyczy - informuje "The FASEB Journal".

Podczas badań na szczurach naukowcy z Uniwersytetu Adelajdy w Australii zaobserwowali, że młode, których matki otrzymywały pokarm zawierający duże ilości tłuszczu i cukru, były mniej wrażliwe na działanie opioidów niż te, których matki otrzymywały standardową karmę.

Opioidy wytwarzane są w organizmie w odpowiedzi na nagrodę. Wydzielane są także wtedy, gdy jemy produkty bogate w tłuszcz i cukier. Substancje te stymulują produkcję dopaminy, hormonu wpływającego na dobre samopoczucie - mówi autor analizy dr Bev Muehlhaeusler.

Oznacza to, że dzieci, których matki konsumowały duże ilości fast foodów, będą potrzebowały więcej tłuszczu i cukru, by osiągnąć ten sam poziom satysfakcji. Przez to częściej sięgać będą po śmieciowe jedzenie i będą miały większe skłonności do objadania się - dodaje. (PAP)

koc/ mrt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024