12.12.2019
PL EN
27.05.2013 aktualizacja 27.05.2013

Znamy dokładną przyczynę głodu w Irlandii

Analiza DNA próbek przechowywanych w europejskich zbiorach pozwoliła ustalić przyczynę choroby ziemniaka, która w połowie XIX wieku doprowadziła do śmierci około miliona Irlandczyków - informuje serwis "BBC News".

Lato roku 1845 było łagodne, ale bardzo wilgotne. Takie warunki okazały się idealne dla zawleczonej z USA zarazy ziemniaczanej - wywołanej przez przypominający grzyba organizm choroby, która niszczy rośliny i drastycznie zmniejsza plony.

Porażone bulwy gniją i nie dają się przechowywać. Jako że ziemniaki były podstawą wyżywienia Irlandczyków, zaraza doprowadziła do klęski głodu. W latach 1845-51 z głodu i chorób zmarło około miliona osób, a około dwóch milionów wyemigrowało do USA. Populacja kraju w ciągu nieco ponad 10 lat zmniejszyła się aż o 20 proc. Bardzo rzadko się zdarza, by klęska głodu przybrała aż takie rozmiary. Zdaniem historyków sytuację pogorszyło postępowanie brytyjskiego rządu - zarówno to, co zrobiono, jak i to czego zaniechano.

Przeprowadzona przez naukowców z Wielkiej Brytanii, Niemiec i USA analiza DNA wyizolowanego z muzealnych próbek wysuszonych liści (pochodzących z brytyjskiego Kew Royal Botanical Gardens oraz niemieckiego Botanische Staatssammlung w Monachium) wykazała, że historyczny szczep HERB-1 patogenu - Phytophthora infestans - różni się do obecnie występujących i prawdopodobnie już wyginął. Nie przeszkadza to jego krewniakom atakować ziemniaki i pomidory na całym świcie. Co roku patogen niszczy tyle ziemniaków, ile wystarczyłoby do wykarmienia setek milionów ludzi.

Zespół z The Sainsbury Laboratory w Norwich śledzi proces rozprzestrzeniania się zarazy ziemniaczanej od początku XIX wieku aż do dziś. Wraz z nowymi, odpornymi na HERB-1 odmianami ziemniaka w XX wieku pojawiły się nowe szczepy zarazy ziemniaczanej - obecnie dominuje szczep US-1.(PAP)

pmw/ krf/

Copyright © Fundacja PAP 2019