18.06.2018
PL EN
06.06.2013 aktualizacja 06.06.2013

Umiejętność wytwarzania wina przywędrowała do Francji z terenu Włoch

Najstarsze ślady produkcji wina we Francji wskazują, że umiejętność ta przywędrowała z terenu Etrurii, historycznej krainy, leżącej na terenie obecnych Włoch- informuje pismo „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Historia winiarstwa pełna jest luk – głównie dlatego, że wino pozostawia niewiele śladów, jakie można byłoby przypisać wyłącznie jemu, a nie innym produktom rolnym.

Najstarsze znane wykopaliska świadczące o wyrobie wina pochodzą z obszarów obecnego Iranu, Gruzji i Armenii. Prawdopodobnie umiejętność ta stopniowo rozpowszechniła się na zachód - do Europy.

W roku 2004 zespół Patricka McGoverna z University of Pennsylvania Museum (USA) dokonał odkryć sugerujących, że w Chinach wino ryżowe uzyskano w tym samym czasie, co wino gronowe na Środkowym Wschodzie – a być może nawet wcześniej.

Jednak sposób, w jaki wino trafiło ze Wschodu do Francji pozostawał zagadką. Teraz Mc Govern twierdzi, że nowe znaleziska wskazują na pochodzenie francuskiego wina z zamieszkałej przez Etrusków Etrurii - krainy w starożytnej Italii. Z kolei do Etrusków trafiło ono zapewne dzięki Fenicjanom.

Ślady wina znaleziono na amforach – glinianych naczyniach do przechowywania wina, sprowadzonych do Francji mniej więcej 500 lat przed naszą erą z Etrurii. Amfory znajdowały się w okolicach miasta Lattes na południe od Montpellier. Naczynia były tam sprowadzane w latach 525-475 p.n.e.

Analiza dokonana metodą chromatografii gazowej i spektrometrii masowej potwierdziła obecność w amforach śladów substancji typowych dla wina. Okazało się również, że zawierały dodatek żywicy roślinnej lub drzewnej, być może zabezpieczającej wino podczas transportu.

W tym samym regionie znaleziono również starożytną tłocznię, używaną do wyciskania winogron. Wskazuje to, że trunek szybko zdobył popularności i powstał lokalny przemysł winiarski, który z czasem podbił świat.(PAP)

pmw/ agt/

Copyright © Fundacja PAP 2018