Nauka dla Społeczeństwa

20.04.2024
PL EN
05.08.2013 aktualizacja 05.08.2013

Rytuały poprawiają smak jedzenia

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Rytualne czynności przed jedzeniem, nawet tak proste jak przełamywanie batonika na pół, poprawiają walory smakowe potraw - wynika z badań, które publikuje pismo "Psychological Science".

Autorzy pracy wskazują, że wydłużanie czasu oczekiwania między rytuałem a spożyciem potrawy dodatkowo wzmacnia walory smakowe dania, nawet, jeśli jest to tylko zwykła marchewka.

Naukowcy z Carlson School of Management na University of Minnesota poprosili grupę ochotników, aby przed zjedzeniem słodkiego batonika wykonali kilka czynności. Przed rozpakowaniem smakołyku mieli przełamać go na pół, a następnie otworzyć opakowanie do połowy i zjeść połowę batona. Następnie zostali poproszeni o odpakowanie drugiej połowy i zjedzenie jej.

Badani z drugiej grupy mieli po prostu zasiąść wygodnie w fotelach, zrelaksować się, a następnie sięgać po batony, kiedy tylko mieli na to ochotę.

Okazało się, że osoby, które przed jedzeniem wykonały rutualną czynność związaną z odpakowywaniem batonów, oceniły ich smak lepiej, niż osoby z drugiej grupy. Co więcej, badani z pierwszej grupy byliby skłonni zapłacić wyższą cenę za batony, niż osoby z grupy kontrolnej.

Zdaniem autorów pracy rodzajem rytuału poprawiającym smak posiłków może też być na przykład popularne obecnie fotografowanie jedzenia, które za moment spożyjemy i umieszczanie zdjęć na Facebooku czy Instagramie.

Jak tłumaczą naukowcy, rytualne czynności wyostrzają nasze zmysły, pozwalają zatrzymać się na chwilę i podelektować daniem, a przez to docenić również walory wizualne potrawy. (PAP)

mdn/ dki/jjj/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024