Rytuały poprawiają smak jedzenia
Rytualne czynności przed jedzeniem, nawet tak proste jak przełamywanie batonika na pół, poprawiają walory smakowe potraw - wynika z badań, które publikuje pismo "Psychological Science".
Autorzy pracy wskazują, że wydłużanie czasu oczekiwania między rytuałem a spożyciem potrawy dodatkowo wzmacnia walory smakowe dania, nawet, jeśli jest to tylko zwykła marchewka.
Naukowcy z Carlson School of Management na University of Minnesota poprosili grupę ochotników, aby przed zjedzeniem słodkiego batonika wykonali kilka czynności. Przed rozpakowaniem smakołyku mieli przełamać go na pół, a następnie otworzyć opakowanie do połowy i zjeść połowę batona. Następnie zostali poproszeni o odpakowanie drugiej połowy i zjedzenie jej.
Badani z drugiej grupy mieli po prostu zasiąść wygodnie w fotelach, zrelaksować się, a następnie sięgać po batony, kiedy tylko mieli na to ochotę.
Okazało się, że osoby, które przed jedzeniem wykonały rutualną czynność związaną z odpakowywaniem batonów, oceniły ich smak lepiej, niż osoby z drugiej grupy. Co więcej, badani z pierwszej grupy byliby skłonni zapłacić wyższą cenę za batony, niż osoby z grupy kontrolnej.
Zdaniem autorów pracy rodzajem rytuału poprawiającym smak posiłków może też być na przykład popularne obecnie fotografowanie jedzenia, które za moment spożyjemy i umieszczanie zdjęć na Facebooku czy Instagramie.
Jak tłumaczą naukowcy, rytualne czynności wyostrzają nasze zmysły, pozwalają zatrzymać się na chwilę i podelektować daniem, a przez to docenić również walory wizualne potrawy. (PAP)
mdn/ dki/jjj/
Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.