Nauka dla Społeczeństwa

19.04.2024
PL EN
09.02.2014 aktualizacja 09.02.2014

Nadmiar cukru przybliża zawał

Zbyt duże spożycie zawierających cukier napojów, deserów i słodyczy może zwiększyć ryzyko zawału – informuje pismo JAMA Internal Medicine.

Jak wykazały badania zespołu dr Quanhe Yang z Centres for Disease Control and Prevention w Atlancie - oparte na danych dotyczących dziesiątek tysięcy Amerykanów - istnieje wyraźny związek pomiędzy ilością spożywanego cukru a ryzykiem zawału. Codzienne przyjmowanie dawki cukru odpowiadającej ilości, jaka zawarta jest w puszce gazowanego napoju zwiększa ryzyko zgonu z powodu choroby układu krążenia.

Osoby, w przypadku, których cukier dostarczał jedną czwartą wszystkich kalorii były trzykrotnie bardziej narażone na zgon z powodu choroby układu krążenia niż spożywający znacznie mniej cukru.

Zgodnie z zalecaniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dodawany do produktów spożywczych cukier powinien dostarczać mniej niż 10 proc. dziennej dawki kalorii. W przypadku mężczyzn to około 70 gramów, dla kobiet – 50 gramów. Wysokie spożycie cukru prowadzi do otyłości, która pogarsza ogólny stan zdrowia.

Większość osób dorosłych i dzieci w krajach wysoko rozwiniętych spożywa za dużo cukru. Dodawany jest on do słodyczy, ciastek, czekolady, niektórych napojów gazowanych i soków owocowych, ale także chleba, pizzy, ketchupu, sosów czy jogurtów.

Oprócz najbardziej znanej sacharozy (sukrozy), otrzymywanej z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych podobne zastosowanie mają melasa, maltoza, hydrolizowana skrobia, cukier inwertowany, syrop kukurydziany oraz cukry proste – glukoza i fruktoza.

Informacja o zawartym w produkcie cukrze zwykle podawana jest na jego etykiecie. Żywność bogata w cukier zawiera więcej niż 22,5 grama cukrów w 100 gramach, natomiast uboga w cukry – mniej niż 5 gramów.(PAP)

pmw/ krf/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024