21.06.2018
PL EN
24.02.2014 aktualizacja 24.02.2014

Konkurs na nazwę wina z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie rozstrzygnięty

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

„Uniwersyteckie Grono” - taką nazwę będzie nosić wino wytwarzane w winnicy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Do konkursu, który ogłosił rektor uczelni prof. Włodzimierz Sady, nadesłano 350 propozycji nazw. Autor zwycięskiej w nagrodę otrzyma skrzynkę wina.

Jak poinformowała krakowska uczelnia, nadesłane propozycje nawiązywały zarówno do nazwy uniwersytetu, winnicy, jak też do akademickich tradycji Krakowa. Ostatecznie po godzinnych obradach jury wybrano nazwę „Uniwersyteckie Grono", której autorem jest Michał Tymich - absolwent Inżynierii Środowiska krakowskiej uczelni w 2010 r.

Winnica Uniwersytetu Rolniczego "Garlicki Lamus" mieści się w Garlicy Murowanej, na terenie Stacji Doświadczalnej Katedry Sadownictwa i Pszczelnictwa Wydziału Ogrodniczego UR. Została zarejestrowana w 2013 roku.

Początki winnicy sięgają roku 2007, kiedy posadzono 250 sadzonek w pięciu odmianach. Wiosną 2008 r. winnica została powiększona do 1 ha powierzchni, na której rośnie prawie 3 tys. sztuk krzewów w 15 odmianach.

Większą cześć krzewów stanowią odmiany o jasnych gronach na wina białe: Muskat Odesskij, Seyval Blanc, Bianca, Aurora, Sibera, Hibernal, Johanniter oraz Solaris. W uprawie znajduje się także polska odmiana winorośli - Jutrzenka, wyhodowana w winnicy Golesz przez Romana Myśliwca. Na wina czerwone uprawiane są odmiany: Regent, Rondo, Marechal Foch, Leon Millot, Swenson Red.

W budynkach uczelni przy al. 29 Listopada w Krakowie znajduje się winiarnia, w której odbywa się przerób winogron; prowadzone są też badania i zajęcia dydaktyczne z zakresu enologii dla studentów Wydziału Ogrodniczego.

Swoją winnicę posiada również Uniwersytet Jagielloński. Winnica "Nad Dworskim Potokiem" powstała w 2005 roku w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym UJ w Łazach koło Bochni, z inicjatywy ówczesnego rektora uczelni prof. Karola Musioła. Nazwa winnicy związana jest z przepływającym obok Dworskim Potokiem.

Zgodnie z zasadami sztuki, produkcję wina rozpoczęto w winnicy po trzech latach od zasadzenia roślin, czyli od 2008 roku. Efektem pracy winnicy są białe i czerwone wytrawne wina pod nazwą "Novum", nawiązującą do głównego budynku UJ - Collegium Novum. Wina te zdobyły już medale na międzynarodowych konkursach.

W "Przewodniku po małopolskich winnicach", wydanym w styczniu przez Gorczańską Organizacją Turystyczną, opisano 15 wskazanych przez ekspertów winnic, znajdujących się na utworzonym w zeszłym roku Małopolskim Szlaku Winnym. Poza opisami samych winnic, w wydawnictwie znalazło się też sporo wiadomości na temat genezy, historii i współczesności winiarstwa w Małopolsce.

Teksty w katalogu opracowywał Wojciech Bosak, projektant wielu winnic i ekspert piszący o winie. Jak napisał we wstępie, od pewnego czasu w Małopolsce szybko przybywa winnic. Po wiekach niebytności, plantacje winnej latorośli znów pojawiły się na pogórzach karpackich, wapiennych stokach Jury i lessowych pagórkach nad Szreniawą. Małopolskie wina zyskują sobie coraz większe uznanie krytyków i publiczności oraz zdobywają medale na międzynarodowych konkursach.

Według Bosaka obecnie w całym regionie jest ponad 100 winnic i wciąż przybywają nowe. Spośród nich kilka prowadzi już komercyjną działalność i sprzedaje swoje wina do sklepów, restauracji oraz bezpośrednio konsumentom, a kolejne przygotowują się, aby wkrótce taką sprzedaż rozpocząć.

Według specjalistów w Małopolsce można już wyodrębnić obszary przodujące w tej dziedzinie rolnictwa. Jest to przede wszystkim Wyżyna Krakowsko-Częstochowska w okolicach Ojcowskiego Parku Narodowego oraz Pogórze Rożnowsko-Ciężkowickie na wschodzie regionu.

PAP - Nauka w Polsce

rgr/ pad/

Copyright © Fundacja PAP 2018