Nauka dla Społeczeństwa

16.04.2024
PL EN
03.10.2014 aktualizacja 03.10.2014

Prażone orzeszki ziemne łatwiej wywołują alergię

Prażone orzeszki ziemne łatwiej niż surowe wywołują reakcję alergiczną - informuje "Journal of Allergy and Clinical Immunology”.

Zespół prof. Quentina Sattentau z Oxford University przeprowadził badania na myszach, podając im białka orzeszków ziemnych poprzez skórę lub drogą pokarmową. Jak się okazało u zwierząt, którym podawano prażone orzeszki wystąpiła znacznie silniejsza reakcja immunologiczna w porównaniu z myszami karmionymi surowymi orzeszkami.

Jak twierdzą naukowcy zmiany chemiczne spowodowane przez wysoką temperaturę w przebiegu procesu prażenia mogą wpływać na układ odpornościowy, wywołując z czasem reakcje alergiczne. U ludzi odpowiedź immunologiczna może przebiegać bardzo różnie - od łagodnej z wysypką i swędzeniem do powodującego problemy z oddychaniem obrzęku krtani. Orzeszki ziemne należą do pokarmów najczęściej powodujących reakcje alergiczne.

Zdaniem autorów badań odkrycie może tłumaczyć rzadsze występowanie alergii w Azji Wschodniej, gdzie częściej od prażonych spożywa się surowe, gotowane lub smażone orzeszki ziemne. Zanim jednak problem zostanie dokładniej zbadany, nie zalecają zastępowania prażonych orzeszków surowymi. Być może uda się opracować metodę usuwania określonych substancji chemicznych, odpowiedzialnych za wystąpienie alergii. (PAP)

pmw/ krf/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024