19.05.2019
PL EN
30.10.2014 aktualizacja 30.10.2014

Światło słoneczne może zmniejszać ryzyko otyłości i cukrzycy

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Umiarkowana ilość promieniowania ultrafioletowego spowalnia rozwój otyłości i cukrzycy u myszy karmionych dietą o wysokiej zawartości tłuszczu – wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie „Diabetes”.

Zespół angielskich i australijskich naukowców postanowił sprawdzić, czy światło słoneczne (a dokładnie promieniowanie UV) może wywierać korzystny wpływ na zwierzęta zagrożone otyłością i cukrzycą. Rezultaty badania pokazały, że tak. Zaobserwowano, iż myszy karmione wysokotłuszczową dietą po wystawieniu na umiarkowane działanie promieni ultrafioletowych wolniej przybierały na wadze i wykazywały mniej objawów towarzyszących cukrzycy (obejmujących insulinooporność oraz wysokie ciśnienie krwi).

Na podstawie dalszych eksperymentów stwierdzono, że za pozytywny efekt zdrowotny nie odpowiadała witamina D, produkowana w skórze pod wpływem promieni UV, lecz tlenek azotu, który jest uwalniany przez skórę po wystawieniu na działanie promieni słonecznych.

Powyższy wniosek wyciągnięto na podstawie obserwacji, że otyłość i cukrzyca wolniej rozwijały się u myszy nasmarowanych kremem zawierającym tlenek azotu. Nie stwierdzono takich zmian u gryzoni, które otrzymywały suplementy z witaminą D.

Eksperci zazwyczaj ostrzegają przed nadmierną ekspozycją na światło słoneczne sugerując, że grozi to zachorowaniem na raka skóry. Istnieje jednak wiele badań, które dowodzą, iż słońce ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, np. przyczynia się do ochrony serca lub poprzez produkcję tlenku azotu obniża ciśnienie krwi. Niniejsze badanie wspiera te doniesienia.

„Te obserwacje ponownie wskazują, że uwalniany ze skóry tlenek azotu może mieć korzystny wpływ nie tylko na serce i naczynia krwionośne, ale również na sposób, w jaki nasze ciało reguluje metabolizm» – komentuje dr Martin Feelisch z Uniwersytetu Southampton w Wielkiej Brytanii. (PAP)

ooo/jjj/

Copyright © Fundacja PAP 2019