16.06.2019
PL EN
05.03.2015 aktualizacja 05.03.2015

W Bieszczadach odnawiają i sadzą sady dla niedźwiedzi

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

W Bieszczadach, w nadleśnictwach Cisna, Komańcza, Lutowiska i Stuposiany, leśnicy zinwentaryzowali i odnowili w starych, międzyleśnych sadach ponad trzy tysiące drzew owocowych; zasadzili też ok. 600 jabłoni i gruszy. Ich owoce są pokarmem m.in. dla niedźwiedzi.

"Wraz z WWF Polska akcję rozpoczęliśmy w 2009 r. Odnawianie sadów polega na przycinaniu starych gałęzi, odkrzaczaniu i odsłanianiu drzew owocowych; dzięki tym zabiegom drzewa rodzą więcej owoców. Owoce stanowią cenny pokarm głównie dla niedźwiedzi, choć nie tylko bo jabłka i gruszki to także przysmak dzików, czy jeleni" – powiedział PAP Mateusz Świerczyński z nadleśnictwa Cisna.

Podkreślił, że "zapewniany w ten sposób pokarm przeciwdziała zjawisku synatropizacji niedźwiedzi, czyli zaniku instynktownego strachu i skłonności do przebywania w pobliżu ludzi, w celu łatwego zdobycia pożywienia".

Odnawiane sady znajdują się w terenie trudnodostępnym dla ludzi; z dala od ich siedzib. W Bieszczadach zdziczałe sady, lub ich fragmenty są pozostałościami po wyludnionych po drugiej wojnie światowej wsiach.

Oprócz pielęgnacji starych leśnicy sadzą też nowe sady. W arboretum w Bolestraszycach k. Przemyśla zaopatrują się w sadzonki dawnych odmian jabłoni i gruszy. "Sadzimy je na odpowiednio przygotowanych działkach w lasach. Posadzonych zostało już ok. 600 sztuk drzew. Za kilka lat część z nowopowstałych sadów będzie dostępna dla zwierząt. Na razie są jednak ogrodzone, żeby sadzonek nie zniszczyły np. jelenie" – zauważył leśnik.

Świerczyński zwrócił uwagę, że dawne odmiany drzew owocowych są odporniejsze niż współczesne. Owocujące w jesieni jabłonie i grusze stanowią bardzo ważny składnik pożywienia dla niedźwiedzi, które gromadzą wtedy zapasy tłuszczu przed snem zimowym. Drapieżniki uzupełniają je m.in. o maliny i jagody.

Liczba niedźwiedzi na Podkarpaciu w ciągu ostatnich 40 lat wzrosła ponad sześciokrotnie. Żyjąca tam największa w Polsce populacja tych zwierząt nadal zachowuje się zgodnie z pierwotnymi instynktami; unikają ludzi, choć lubią spacerować leśnymi drogami.

Według szacunków Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie, obecnie w południowo - wschodniej Polsce, głównie w Bieszczadach, Beskidzie Niskim i na Pogórzu Przemyskim bytuje ok. 150 tych drapieżników; prawie 90 proc. polskiej populacji.

Niedźwiedzie są wszystkożerne; dorosłe osobniki ważą ok. 300 kg, żyją do 50 lat. Zaliczają się do najbardziej niebezpiecznych drapieżników w Europie.

PAP - Nauka w Polsce

kyc/ par/

Copyright © Fundacja PAP 2019