Nauka dla Społeczeństwa

28.03.2024
PL EN
12.07.2015 aktualizacja 12.07.2015

Kwasy omega-3 zmniejszają sztywność tętnic

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Codzienne spożywanie kwasów omega-3 poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego seniorów - wykazały badania, o których informuje pismo "Physiological Reports".

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii badali wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na stan naczyń krwionośnych zdrowych osób pomiędzy 60. a 80. rokiem życia.

Uczestnicy przez 12 tygodni przyjmowali codziennie cztery kapsułki (dwie rano i dwie wieczorem) zawierające po 1000 mg kwasów omega-3 (DHA i EPA). Przed rozpoczęciem suplementacji i po jej zakończeniu przeprowadzono badania sztywności tętnic (na podstawie prędkości fali tętna i aortalnego wskaźnika wzmocnienia). Wyniki porównano następnie z wynikami osób w wieku 21-35 lat, które stosowały identyczną suplementację.

Analiza wykazała, że przyjmowanie kwasów omega-3 w dużym stopniu wpłynęło na zmniejszenie sztywności tętnic u seniorów, podczas gdy nie miało wpływu na sztywność tętnic młodszej grupy uczestników.

Autorzy badań podkreślają, że pozytywne rezultaty uzyskane zostały w dość krótkim czasie, co potwierdza, że przyjmowanie kwasów omega-3 może stanowić skuteczną metodę wczesnego zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego. (PAP)

koc/ mrt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024