Nauka dla Społeczeństwa

29.03.2024
PL EN
08.11.2016 aktualizacja 08.11.2016

Dania starożytnej kuchni serwowane na terenie wykopalisk w Pompejach

Dania z czasów starożytności można degustować na terenie wykopalisk archeologicznych w Pompejach. Antyczne menu to kolejna atrakcja czekająca tam na tysiące turystów z całego świata.

Wszystkie potrawy o łacińskich nazwach, znajdujące się w typowym menu pompejańskim, są przygotowywane zgodnie z przepisami sprzed 2 tysięcy lat z lokalnych produktów. Z taką inicjatywą wystąpił związek włoskich rolników Coldiretti.

Jako przystawki (po łacinie: gustum) na terenie ruin miasta podawany jest podpłomyk z przyprawami, ser z krowiego mleka ricotta (caseus) i z owczego, czyli caseus caprinus. Jest też kapusta z Pompejów i smażona cukinia.

Jako danie główne (mensae primae) podawane jest “porcellum assus", czyli pieczeń ze schabu, a także zapiekanka ze smażonych sardeli (patina de apua fricta).

Łacińskie nazwy mają też oferowane wina.

Deser to owoce: jabłka, granaty, gruszki i winogrona oraz suszone figi, orzechy i migdały.

Historycy tradycji kulinarnych podkreślają, że sposób przygotowania proponowanych teraz w Pompejach potraw nie uległ zmianom przez wieki, a przepisy na nie były pilnie strzeżone przez kolejne pokolenia miejscowych rolników.

Dań starożytnej kuchni mieszkańców miasta, zniszczonego przez wybuch Wezuwiusza w 79. roku można spróbować na terenie wykopalisk w każdą sobotę i wtorek przez najbliższe trzy miesiące.(PAP)

sw/ jo/ woj/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024