21.09.2018
PL EN
08.10.2017 aktualizacja 08.10.2017

Laboratorium Metabolomiki Weterynaryjnej utworzono w Warszawie

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Pierwsze w Polsce Laboratorium Metabolomiki Weterynaryjnej powstało przy Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Naukowcy będą tam badali wpływ genów i środowiska na choroby dietozależne oraz analizowali zawartość toksyn i związków biodostępnych w żywności.

Laboratorium powstało w Katedrze Nauk Fizjologicznych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej (WMW) SGGW. Naukowcy uzyskali możliwość wykonywania zaawansowanych badań z wykorzystaniem technologii spektometrii masowej. Inwestycja o wartości prawie 5 mln zł została sfinansowana ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Jak tłumaczy dr inż. Jacek Wilczak, kierownik Zakładu Dietetyki WMW SGGW, badania z zakresu metabolomiki mają przełożenie na diagnostykę medyczną, przede wszystkim chorób nowotworowych, dietozależnych i zwyrodnieniowych. Znajdują także zastosowanie w genomice funkcjonalnej, nutrigenomice i badaniach związanych z bezpieczeństwem żywności.

Dzięki badaniom składników metabolomu można odkryć, jaki wpływ na organizm mają konkretne czynniki genetyczne i środowiskowe. W nieinwazyjny sposób z próbki moczu lub krwi można diagnozować różne stany patologiczne, a nawet monitorować przebieg choroby i badać skuteczność farmakoterapii oraz postępowania dietetycznego.

„Metabolitów jest kilkaset tysięcy. Dla porównania genów jest 25-30 tys. Przed naukowcami na całym świecie stoi więc wielkie wyzwanie, aby odkryć znaczenie poszczególnych metabolitów i relacji między nimi, a zdobytą wiedzę wykorzystać w praktyce. Dzięki utworzonemu laboratorium będziemy mogli w SGGW prowadzić badania w tym zakresie na światowym poziomie” – ocenia prof. dr. hab. Tomasz Motyl, kierownik Katedry Nauk Fizjologicznych.

Prace prowadzone w SGGW będą w znacznym stopniu dotyczyły medycyny weterynaryjnej, ale nie tylko. Jak zapowiada dr Piotr Tarnowski, przy użyciu próbek krwi zwierząt zostanie zbadany ich profil metaboliczny. Naukowcy sprawdzą, co się zmienia, kiedy zwierzę jest chore lub gdy zmieniona zostanie jego dieta.

„Liczymy na to, że uda nam się odkryć markery ściśle związane z konkretną zmianą w organizmie badanego zwierzęcia. Wyniki naszych badań będą mogły być wykorzystywane w diagnostyce weterynaryjnej. Chcemy także pracować nad mapowaniem markerów umożliwiających np. dobranie takiego programu żywieniowego zwierząt, który zapobiegałby u nich niewydolności nerek czy wątroby. Z dotychczasowych badań z zakresu metabolomiki wynika, że badania prowadzone na zwierzętach laboratoryjnych mają przełożenie na naszą wiedzę o metabolomie człowieka” – wylicza dr Tarnowski.

Analiza składników metabolicznych jest przydatna także w przypadku wykrywania toksyczności lub biodostępności związków biologicznie czynnych zawartych w produktach spożywczych.

PAP – Nauka w Polsce

kol/ ekr/

Copyright © Fundacja PAP 2018