19.11.2019
PL EN
03.05.2019 aktualizacja 03.05.2019

W ciąży nie ma bezpiecznej ilości alkoholu

Źródło: Fotolia Źródło: Fotolia

Dzieci, których matki spożywały alkohol w czasie ciąży, mają zaburzone działanie połączeń w mózgu. Naukowcy twierdzą, że dla płodu nie istnieje ani bezpieczny okres, w którym można pić, ani bezpieczna ilość etanolu.

Zespół chińskich, amerykańskich i brytyjskich naukowców opisał niebezpieczne zmiany towarzyszące tzw. spektrum alkoholowych uszkodzeń płodu (ang. fetal alcohol spectrum disorder - FASD), które może pojawić się, gdy przyszła matka sięga po wyskokowe napoje.

FASD to jedna z głównych - w skali świata - przyczyn nieprawidłowości rozwoju intelektualnego. Wiąże się przy tym z różnego typu zaburzeniami neurologicznymi, np. ADHD.

Jednak słabo poznane pozostają mechanizmy stojące za problemami oraz skala uszkodzeń, jakie pojawiają się w mózgu.

Nowe badanie opisane w magazynie "Chaos" pokazało, że nastolatki wystawione na działanie etanolu w okresie płodowym mają specyficzne zmiany w połączeniach między neuronami w mózgu.

Uczestnicy, których matki sięgały po alkohol, mieli zaburzone połączenia w obrębie spoidła wielkiego - struktury łączącej półkule mózgowe.

Tymczasem wadliwie działające połączenia w tym rejonie zauważono już m.in. przy schizofrenii, stwardnieniu rozsianym, autyzmie, depresji i zaburzeniach czucia.

Badacze zdołali zauważyć zmiany dzięki oryginalnemu podejściu. Otóż opracowali oni komputerowe algorytmy wykorzystujące teorię chaosu, aby analizować wyniki badań magnetoencefalograficznych.

Z pomocą tej metody przyjrzeli się mózgom 19 ochotników z FASD i 21 osób zdrowych.

Badacze podkreślają, że w trakcie ciąży alkohol należy wykluczyć całkowicie.

"Praca ta przedstawia ważny dowód na to, że dzieci wystawione na działanie alkoholu w okresie płodowym są bardziej zagrożone zaburzeniami zdolności poznawczych i innymi problemami" - podkreśla Lin Gao z Xi’an Jiaotong University.

„Nasze badanie pokazuje, że nie istnieje bezpieczny okres, kiedy w trakcie ciąży można pić, ani bezpieczna ilość alkoholu” - podkreśla badacz.

Więcej informacji https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-04/aiop-nsa042619.php

mat/ zan/

Copyright © Fundacja PAP 2019