Nauka dla Społeczeństwa

20.04.2024
PL EN
06.06.2019 aktualizacja 06.06.2019

Borówki amerykańskie dobre dla serca

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Codzienne zjadanie 150 gramów borówek amerykańskich (mniej więcej filiżanka) zmniejsza ryzyko chorób serca nawet o 15 proc. – informuje "American Journal of Clinical Nutrition”.

Badania przeprowadzili naukowcy z University of East Anglia, we współpracy z kolegami z Harvardu i Wielkiej Brytanii. Postanowili sprawdzić, czy jedzenie borówek amerykańskich ma jakikolwiek wpływ na zespół metaboliczny - stan, który dotyka jedną trzecią dorosłych w krajach Zachodu.

Na zespół metaboliczny składają się co najmniej trzy z następujących czynników ryzyka: wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cukru we krwi, nadmiar tkanki tłuszczowej wokół talii, niski poziom „dobrego cholesterolu” i wysoki poziom trójglicerydów. Aby zmniejszyć związane z nim wysokie ryzyko chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy często przepisywane są statyny i inne leki. Powszechnie także wiadomo, że pomocne mogą być zmiany w stylu życia, w tym dotyczące doboru żywności.

Wyniki wcześniejszych badań wskazywały, że osoby regularnie jedzące borówki amerykańskie mają mniejsze ryzyko rozwoju chorób, w tym cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Być może dlatego, że borówki są bogate w naturalnie występujące związki zwane antocyjanami – flawonoidy, odpowiedzialne za czerwony i niebieski kolor owoców.

Teraz naukowcy chcieli sprawdzić następstwa codziennego spożywania borówek u 138 osób z nadwagą i otyłością, w wieku od 50 do 75 lat, z zespołem metabolicznym. Sześciomiesięczne badanie było najdłuższym tego rodzaju.

Oceniano korzyści ze spożywania porcji 150 gramów (jedna filiżanka) w porównaniu do porcji 75 gramów (pół filiżanki). Uczestnicy jedli borówki w formie liofilizowanej, a grupie kontrolnej podano fioletowe placebo zawierające sztuczne barwniki i aromaty.

Jak się okazało, spożywanie jednej filiżanki borówek dziennie prowadziło do trwałej poprawy funkcji naczyniowych i sztywności tętnic. Tego rodzaju różnica powinna obniżyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych od 12 do 15 proc.

Naukowców zaskoczyło to, że mniejsza (75 gramów) porcja borówek nie przyniosła korzyści badanej grupie ryzyka. Możliwe, że w przypadku osób otyłych potrzebna jest wyższa dawka niż w przypadku ogólnej populacji.

Autorzy uważają, że borówki amerykańskie i inne jagody powinny zostać włączone do strategii żywieniowych w celu zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych - szczególnie w przypadku grup ryzyka. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ ekr/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024