Nauka dla Społeczeństwa

28.03.2024
PL EN
19.06.2019 aktualizacja 19.06.2019

Śmieciowe jedzenie może powodować alergie pokarmowe

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Produkty końcowe zaawansowanej glikacji (AGE) znajdujące się w niezdrowym jedzeniu mają ścisły związek z obecnością alergii pokarmowych u dzieci – wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Neapolu (Włochy).

Na podstawie badania dzieci z alergiami pokarmowymi, alergiami oddechowymi i zdrowych maluchów w wieku od 6 do 12 lat specjaliści ustalili, że badani, którzy konsumują większe ilości tzw. śmieciowego jedzenia, czyli wysokoprzetworzonych produktów spożywczych, posiadają w organizmie więcej substancji zwanych produktami końcowymi zaawansowanej glikacji (advanced glycation end products – AGE).

Związki te występują w nadmiarze również u maluchów z alergiami pokarmowymi.

Sugeruje to, że spożywanie śmieciowego jedzenia (bogatego w AGE) koreluje z obecnością alergii pokarmowych u dzieci.

We wcześniejszych badaniach wykazano, że produkty końcowe zaawansowanej glikacji – związki powstające w wyniku reakcji białek lub tłuszczów z cukrami – sprzyjają rozwojowi cukrzycy, miażdżycy i zaburzeń neurologicznych.

„Istniejące hipotezy i modele alergii pokarmowych nie wyjaśniły do tej pory dramatycznego wzrostu ich występowania w ostatnich latach, więc produkty końcowe zaawansowanej glikacji mogą stanowić brakujące ogniwo. Nasze badanie z pewnością wspiera tę hipotezę, a teraz potrzebujemy dalszych badań, żeby ją potwierdzić” – komentuje główny autor projektu dr Roberto Berni Canani.

Wyniki badania zaprezentowano na tegorocznej konferencji European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN), która odbyła się w dniach 5-8 czerwca w Glasgow (Szkocja). (PAP)

ooo/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024