Nauka dla Społeczeństwa

28.03.2024
PL EN
19.06.2019 aktualizacja 19.06.2019

Słona dieta hamuje wzrost nowotworów

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Słona dieta, w normalnych okolicznościach szkodliwa dla zdrowia, w przypadku mysich modeli choroby nowotworowej hamuje wzrost guzów, ponieważ pobudza aktywność układu odpornościowego – informuje pismo „Frontiers in Immunology”.

Wysokie spożycie soli jest znanym czynnikiem ryzyka nadciśnienia i chorób układu krążenia. Niedawne badania wykazały również, że zbyt duża ilość soli w diecie może zwiększyć agresywność komórek odpornościowych, co sprzyja chorobom autoimmunologicznym.

Chociaż jednak pracujący na wysokich obrotach układ odpornościowy zdrowemu organizmowi czyni więcej szkody niż pożytku, w przypadku choroby nowotworowej może sobie znaleźć pożyteczne zajęcie.

Jak sugerują laboratoryjne badania na mysich modelach przeprowadzone przez międzynarodowy zespół pod kierownictwem prof. Markusa Kleinewietfelda z VIB (Flandryjski Instytut Biotechnologii), wysokie spożycie soli hamuje wzrost guzów. Efekt wydaje się być spowodowany zmianą funkcjonowania komórek supresyjnych pochodzących z linii mieloidalnej (MDSC), które odgrywają kluczową rolę w zwalczaniu nowotworu. MDSC hamują działanie innych komórek odpornościowych, ale w słonym środowisku ich hamujące działanie słabnie, a inne rodzaje komórek atakują nowotwór bardziej energicznie. Podobny wpływ słonego środowiska na MDSC zaobserwowano również w przypadku hodowli ludzkich komórek nowotworowych.

Zdaniem autorów dalsze badania mogą się przyczynić do poprawy wyników leczenia chorób nowotworowych w prosty i bardzo tani sposób. Najpierw jednak trzeba w pełni zrozumieć ten efekt oraz szczegółowe mechanizmy molekularne. Wiadomo bowiem, że wysokie spożycie soli sprzyja na przykład rozwojowi raka żołądka.(PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024