19.08.2019
PL EN
02.07.2019 aktualizacja 02.07.2019

Prehistoryczni przodkowie człowieka "znacznie przytyli"

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Prehistoryczni przodkowie człowieka przytyli w toku ewolucji w porównaniu ze swoimi najbliższymi krewniakami – małpami człekokształtnymi – piszą naukowcy na łamach „Genome Biology and Evolution”.

W toku ewolucji prehistoryczni przodkowie człowieka przytyli w porównaniu ze swoimi najbliższymi krewniakami – małpami człekokształtnymi, mimo wspólnych 99 proc. genów. "Jesteśmy otyłymi naczelnymi" - podkreśla Devi Swain-Lenz z Duke University (USA).

Zmiana wynikać miała ze sposobu upakowania DNA w ludzkich komórkach tłuszczowych. Skutek był taki, że w ludzkim organizmie zmniejszyła się efektywność przetwarzania "białego" tłuszczu w "brązowy", który - w uproszczeniu - łatwiej się spala.

Podczas gdy inne naczelne mają mniej, niż dziewięć proc. tłuszczu, procentowy udział tłuszczu na zdrowym poziomie w ciele człowieka wynosi 14-31 proc. Aby wyjaśnić, skąd bierze się ta różnica, zespół naukowców porównał komórki tłuszczowe ludzi i małp, w tym zarówno szympansów, jak i małp o bardziej odległym stopniu pokrewieństwa, takich jak rezusy.

Zazwyczaj większość DNA wewnątrz komórki upakowana jest w zwoje i pętelki nawinięte ciasno wokół białek. Tylko pewne obszary DNA są na tyle luźno upakowane, że „maszyneria” komórkowa może je włączać i wyłączać. Naukowcy zidentyfikowali 780 obszarów DNA, które były w taki sposób dostępne u szympansów i rezusów, ale ściśle były upakowane u ludzi.

Zdaniem naukowców, jest to jeden z powodów, dlaczego jesteśmy grubsi od pozostałych naczelnych. Obszary naszego DNA, które są odpowiedzialne za przekształcanie jednego typu tłuszczu w drugi, są zamknięte wskutek określonego ułożenia DNA.

Więcej: https://today.duke.edu/2019/06/what-made-humans-fat-primate (PAP)

krx/ zan/

Copyright © Fundacja PAP 2019