Nauka dla Społeczeństwa

28.03.2024
PL EN
15.07.2019 aktualizacja 15.07.2019

Napoje słodzone, nawet herbata, zwiększają ryzyko raka?

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Francuscy badacze twierdzą, że napoje słodzone, zarówno drinki, jak i herbata lub kawa z cukrem, mogą zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory. Jednak nie mamy na to jednoznacznych dowodów - zastrzegają badacze Université Sorbonne Paris Cité na łamach „British Medical Journal”.

Cukier od dawna podejrzewany jest o to, że może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory, szczególnie wtedy, gdy spożywany jest w większych ilościach. Prawdopodobnie – podejrzewają badacze francuscy - rozwojowi raka może sprzyjać zbyt duży poziom glukozy we krwi. Już wcześniej zauważono, że chorzy na cukrzycę bardziej narażeni są na choroby nowotworowe, na przykład kobiety częściej chorują na raka piersi.

Specjaliści Université Sorbonne Paris Cité przeanalizowali zachorowalność na nowotwory wśród 100 tys. osób w okresie 5 lat. Do słodzonych napojów zaliczono wszystkie napoje zawierające 5 proc. cukru, czyli zarówno napoje słodzone, jak i soki owocowe, które nie były dosładzane, a także napoje energetyzujące oraz słodzoną herbatę i kawę.

W badaniach uwzględniono także napoje dosładzane słodzikami pozbawionymi kalorii, ale w przypadku regularnie korzystających z nich osób nie zaobserwowano wzrostu zachorowań na nowotwory. Na raka nie chorowali również ci, którzy spożywali codziennie średnio nie więcej niż 30 ml napojów słodzonych.

O 18 proc. częściej natomiast chorowały na nowotwory osoby, które wypijały dziennie co najmniej 100 ml napojów słodzonych. W przeliczeniu na 1000 badanych osób oznaczało to, że zamiast 22 zachorowań na raka, odnotowywano 26 takich przypadków, czyli o cztery więcej w porównaniu do grupy osób, które nie sięgały w takich ilościach po słodkie napoje.

Jedna z autorek badań dr Mathilde Touvier przyznaje, że obserwacje te sugerują jedynie pewną zależność między napojami słodzącymi a większą zachorowalnością na raka. Wynika z nich zatem, że ci, którzy wypijają więcej takich napojów, częściej chorują, a ci, którzy wypijają mniej – chorują rzadziej. Nie ma natomiast dowodów, że regularne sięganie po te napoje wywołuje raka.

Dr Amelia Lake z Teesside University w wypowiedzi dla „BBC News” zwraca uwagę, że osoby chętnie sięgające po napoję słodzone wykazują też inne niekorzystne zachowania zdrowotne, na przykład więcej jedzą i są otyli lub mają nadwagę, często używają soli i sięgają po alkohol, który również zwiększa ryzyko zachorowania na raka. „Tak czy inaczej bardzo ważne jest zmniejszenie spożycia cukru w naszej diecie” – dodaje. (PAP)

Autor: Zbigniew Wojtasiński

zbw/ ekr/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024