22.09.2019
PL EN
16.08.2019 aktualizacja 16.08.2019

Dieta wysokotłuszczowa i bakterie jelitowe związane z opornością na insulinę

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Naukowcy odkryli, w jaki sposób rodzaj diety może osłabić nasz układ odpornościowy i doprowadzić do rozwoju cukrzycy. Artykuł na ten temat, autorstwa naukowców z University Health Network w Toronto, ukazał się na łamach pisma „Nature Communications”

Coraz więcej badań potwierdza, że układ odpornościowy osób otyłych często nieprawidłowo reaguje na składniki bakterii, które „przenikają” przez tkankę jelit. Powoduje to przewlekły stan zapalny, który z kolei może napędzać insulinooporność, co predysponuje ludzi do cukrzycy.

W swoim najnowszym badaniu (https://www.nature.com/articles/s41467-019-11370-y) zespół dr. Dana Winera określił, w jaki sposób dieta wysokotłuszczowa wpływa na jeden składnik układu odpornościowego związanego z jelitami - na limfocyty B. W szczególności chodzi o te limfocyty B, które produkują przeciwciała IgA.

„Odkryliśmy, że u osób otyłych poziom limfocytów B w jelitach jest niższy, co powoduje zbyt małe stężenie przeciwciał IgA w tym rejonie - wyjaśnia doktorantka Helen Luck, jedna ze współautorek badania. - IgA jest naturalnie wytwarzane przez nasz organizm i ma kluczowe znaczenie dla regulacji bakterii żyjących w naszych jelitach. Działa jako mechanizm obronny, który pomaga neutralizować potencjalnie niebezpieczne bakterie, które wykorzystują zmiany w środowisku, na przykład kiedy spożywamy niezrównoważoną lub zbyt tłustą dietę”.

W swoich eksperymentach na myszach naukowcy z Toronto zaobserwowali, że niedobory IgA powodują pogorszenie parametrów glukozy we krwi, kiedy zwierzęta takie karmione są dietą wysokotłuszczową. Co ciekawe, przeszczep bakterii jelitowych od myszy z niedoborami IgA do takich, które w ogóle nie miały bakterii jelitowych, przenosił na te ostatnie chorobę. Dowodzi to, zdaniem autorów pracy, że IgA mogą regulować ilość szkodliwych bakterii w jelitach podczas otyłości związanej z nieprawidłową dietą.

We współpracy z naukowcami specjalizującymi się w chirurgii bariatrycznej zespół Winera zauważył również, że pacjenci po operacjach bariatrycznych mają podwyższony poziom IgA w kale, co potwierdza duże znaczenie IgA i układu odpornościowego jelit w różnych powikłaniach, do jakich dochodzi u osób otyłych.

„Podsumowując: nasze badanie podkreśla silną zależność pomiędzy dietą wysokotłuszczową, otyłością i brakiem IgA w jelitach, a powstawaniem stanu zapalnego i insulinoopornością - mówią autorzy publikacji. - Wiedza, że ta właśnie klasa przeciwciał reguluje bakterie chorobotwórcze, jest potężnym narzędziem w walce z cukrzycą”.

„Jeśli uda nam się wzmocnić limfocyty B IgA lub same ich produkty, to będziemy w stanie kontrolować rodzaj bakterii w jelitach - dodaje dr Winer. - Nasza praca może w przyszłości stać się podstawą dla opracowania nowych biomarkerów immunologicznych lub terapii otyłości i jej powikłań, takich jak insulinooporność i cukrzyca typu 2”.(PAP)

kap/ agt/

Copyright © Fundacja PAP 2019