Nauka dla Społeczeństwa

29.03.2024
PL EN
18.08.2019 aktualizacja 18.08.2019

Łatwiejszy dostęp do fast foodów to większa liczba zawałów serca

Fot. PAP/M.Studio Fot. PAP/M.Studio

Obszary z większą liczbą restauracji typu fast food cechują się większą liczbą zawałów serca - twierdzą naukowcy. Wykazali oni również, że każda nowa restauracja typu fast food to w skali roku cztery dodatkowe zawały serca na 100 tys. mieszkańców.

Autorami odkrycia są naukowcy z University of Newcastle w Australii. Wyniki swojego badania przedstawili na łamach "European Heart Journal" https://academic.oup.com/eurheartj/article/37/29/2315/1748952.

"Nasze wyniki są spójne zarówno dla obszarów wiejskich, jak i miejskich, oraz uwzględniają takie czynniki, jak wiek, otyłość, stężenie lipidów we krwi, ciśnienie krwi, palenie papierosów i cukrzycę. To kolejny dowód podkreślający znaczenie sposobu żywienia dla ogólnego stanu zdrowia" - podkreślają autorzy publikacji.

Jak dodają, choroba niedokrwienna serca - w tym zawał - to jedna z głównych przyczyn zgonów na świecie. "Wiadomo, że jedzenie fast foodów wiąże się z większym prawdopodobieństwem śmiertelnych, ale też niekończących się zgonem, zawałów serca. Mimo tego gwałtownie rośnie ilość, a co za tym idzie - dostępność lokali gastronomicznych serwujących żywność typu fas food. Podkreśla to potrzebę zbadania roli dostępności tego rodzaju żywności dla prawdopodobieństwa zawału serca" - mówi główny autor badania, dr Tarunpreet Saluja.

Analizą objęto 3070 pacjentów przyjętych do szpitali Nowej Południowej Walii z zawałem serca w latach 2011–2013. Dzięki bazom danych oraz znajomości kodów pocztowych wszystkich chorych naukowcy mogli bez trudu określić, ile restauracji typu fast food znajduje się w pobliżu ich miejsca zamieszkania.

Fast foody zdefiniowano jako dziesięć najpopularniejszych w Australii barów szybkiej obsługi (na podstawie badania populacyjnego przeprowadzonego w 2018 roku). Badacze zarejestrowali całkowitą liczbę takich punktów sprzedaży na każdym obszarze samorządowym i porównali poszczególne rejony w celu oszacowania związku pomiędzy zagęszczeniem lokali typu fast food a występowaniem zawałów serca.

"Poprzednie badania wykazały, że niska wartość odżywcza oraz wysoka zawartość soli i tłuszczów nasyconych - czyli to, co charakteryzuje fast foody, ściśle wiążą się z chorobami serca. Jednak rola dostępu do samych takich restauracji nie była wyraźna określona" - tłumaczy Saluja.

"Tymczasem wszechobecność fast foodów jest bardzo charakterystycznym czynnikiem rozwoju współczesnych wsi i miast - dodaje naukowiec. - To, że udowodniliśmy ich związek z pogorszeniem stanu zdrowia stanowi dodatkowy element w zarządzaniu chorobami układu sercowo-naczyniowego i podkreśla potrzebę zajęcia się tym problemem podczas tworzenia przepisów dotyczących zdrowia publicznego".

Prof. Tom Marwick, specjalista z Cardiac Society of Australia and New Zealand, mówi: "Jest to ważne odkrycie dokumentujące niezależną od czynników ryzyka korelację między fast foodami a zdarzeniami sercowymi. (…) Fakt, że odpowiednie kroki nie zostały jeszcze podjęte przez polityków, pomimo świadomości kosztów, jakimi są choroby sercowo-naczyniowe, pozostaje dla nas niezrozumiały. Dotyczy to nie tylko w Australii, ale też innych części świata".

"Zwalczanie chorób serca wymaga działań na poziomie całej populacji. Badanie, o którym mowa, to kolejne potwierdzenie wpływu sposobu żywienia na zdrowie. Dlatego sądzimy, że powinny powstać specjalne przepisy, które będą regulować lokalizację i zagęszczenie lokali typu fast food, ale też zapewniać wszystkim mieszkańcom łatwy dostęp do supermarketów ze zdrową żywnością" - podsumowują autorzy pracy. (PAP)

kap/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024