Nauka dla Społeczeństwa

25.04.2024
PL EN
08.10.2019 aktualizacja 08.10.2019

Kraków/ 40 mln zł z UE na nowoczesne Centrum Innowacji i Badań Żywności

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

40 mln zł unijnego dofinansowania otrzymał Uniwersytet Rolniczy (UR) w Krakowie na budowę Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności. Umowę o przekazaniu środków podpisano w poniedziałek podczas inauguracji 67. roku akademickiego w uczelni.

Sygnatariuszami dokumentu są rektor UR prof. Włodzimierz Sady i wicemarszałek województwa małopolskiego Łukasz Smółka.

Łączny koszt inwestycji, która ma być zrealizowana do jesieni 2022 r. to 65,4 mln zł, w tym 40 mln zł funduszy unijnych pochodzi z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020. Pozostałe koszty to wkład własny uniwersytetu.

„Będzie to największa inwestycja w historii naszego uniwersytetu” – powiedział rektor i zaznaczył, że „niezmiennie głównym zadaniem stojącym przed nowoczesnym rolnictwem pozostaje zapewnienie dostatecznej ilości bezpiecznej żywności dla rosnącej populacji ludzkiej”.

Rektor zwrócił uwagę na rosnące wydatki spowodowane ekstremalnymi warunkami atmosferycznymi. „Ze względu na ich globalną skalę to bodaj najtrudniejsze z wyzwań, przed jakim stoi obecnie nauka, a szczególnie dziedzina nauk rolniczych” – przekonywał i dodał, że o skali zjawiska w Polsce świadczy fakt, że w 2018 r. na rekompensaty strat z powodu suszy rząd przeznaczył ponad 2,2 mld zł.

Marszałek Senatu Stanisław Karczewski obecny na uroczystości również zwracał uwagę, że ważne jest bezpieczeństwo żywnościowe Polaków. „Będzie to niezwykle ważny ośrodek innowacyjny” – mówił o planowanym Centrum marszałek. Przypomniał, że w ostatnich latach na UR zrealizowano wiele ważnych inwestycji, m.in. oddano do użytku ośrodek medycy eksperymentalnej i wybudowano obiekty służące uniwersyteckiemu centrum medycyny eksperymentalnej.

Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności stanie na terenie Uniwersytetu Rolniczego przy ulicy Balickiej. Powierzchnia użytkowa budynku wyniesie 3,1 tys. m kw. W Centrum mają pracować nie tylko naukowcy, ponieważ oferta badawcza skierowana będzie też do przedsiębiorców działających w sektorze rolno-spożywczym, a zwłaszcza do producentów i przetwórców.

Nakowcy będą tu pracować nad nowymi technologiami produkcji i przetwórstwa żywności – takimi, które poprawią jakość jedzenia (polepszą wartość odżywczą, wyeliminują szkodliwe składniki i alergeny) i przyczynią się do wzrostu konkurencyjności polskiej żywności i całego sektora spożywczego. Nowa jednostka ma też poszukiwać nowych systemów pakowania i magazynowania żywności i przetwarzać odpady pochodzące z przemysłu spożywczego.

Działalność Centrum w dużej mierze skupiona będzie na ekologii i ochronie środowiska, poprzez m.in. maksymalne wykorzystanie potencjału surowców roślinnych i zwierzęcych oraz zapewnienie odzysku składników aktywnych substratów i ich wykorzystanie w np. w technologii żywności, medycynie i farmacji, przez rolnictwo i hodowlę zwierząt, na przemyśle paliwowym i kosmetycznym kończąc.

W części gospodarczej Centrum działać będą zespoły laboratoryjne, m.in.: linia piekarsko-ciastkarska z magazynem i młynem; minibrowar ze śrutownią, magazynem i leżakownią piw; linia mięsa wraz z magazynem oraz linia ryb.

W części niegospodarczej będą zespoły laboratoryjne, m.in. linia do produkcji soków, napojów i win z leżakownią win i magazynem; linia mleka z magazynem, laboratoria suszarnicze i odzyskania substancji prozdrowotnych, ekstruzji i tłoczenia, sortowania, konfekcjonowania, pakowania i znakowania surowców i produktów.

PAP - Nauka w Polsce, Beata Kołodziej

bko/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024