Nauka dla Społeczeństwa

19.04.2024
PL EN
24.10.2019 aktualizacja 24.10.2019

Zdrowe mięso drobiowe dzięki fagom

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Jedząc mięso drobiowe możemy zakazić się kampylobakteriozą powodującą ostry nieżyt żołądkowo jelitowy i biegunki. Olsztyńscy naukowcy chcą temu zapobiec, zaprzęgając do walki z bakteriami nieszkodliwe dla ludzi i środowiska fagi (wirusy bakteryjne) zamiast antybiotyków czy chemicznego odkażania.

Narzędzia do kontroli Campylobacter w produkcji drobiu rozwija Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, jako partnerem w międzynarodowym projekcie C-SNIPER realizowanym przez Europejską Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w dziedzinie Żywności - EIT Food.

Naukowcy opracują i przetestują procedurę, która ograniczy występowanie Campylobacter w mięsie drobiowym. Wykorzystają w tym celu naturalnego wroga tego patogenu, a mianowicie wirusy bakteryjne. Bakteriofagi będzie można stosować jako środek przeciwdrobnoustrojowy w gospodarstwach, ubojniach i zakładach przetwórczych. Jak zapewniają eksperci, są one nieszkodliwe dla roślin, zwierząt i ludzi, nie wpływają na mikrobom gospodarza i nie zmieniają właściwości żywności.

Fagi są już komercyjnie stosowane w produkcji żywności, m.in. w preparatach przeciwko bakteriom Listeria monocytogenes, Escherichia coli i Salmonella. Nie ma jednak dotąd produktu, który byłby skierowany przeciwko Campylobacter. Tymczasem kampylobakterioza jest najczęstszą przyczyną ostrego, bakteryjnego nieżytu żołądkowo-jelitowego u mieszkańców UE powodując roczne straty wysokości 2,4 miliarda euro. Procedurę opracowywaną z udziałem polskich naukowców będzie można włączyć do protokołów higienicznych obowiązujących w Unii Europejskiej.

Unia Europejska zakazuje chemicznego odkażania tuszek. Gospodarstwa drobiowe mogą wykorzystywać antybiotyki, co - jak podkreślają naukowcy - potęguje zjawisko antybiotykooporności u ludzi spożywających produkowane w ten sposób mięso. Ptaki są szczepione, obniża się także wiek uboju, czyli do spożycia przeznaczane są coraz młodsze osobniki. Z badań wynika, że wszystkie te środki zapobiegawcze zredukowały występowanie Campylobacter, jednak żaden z nich nie wyeliminował problemu całkowicie.

Zakażenie bakteriami Campylobacter jest jednym z największych problemów w sektorze produkcji i przetwórstwa drobiu. Unia Europejska jest trzecim co do wielkości producentem drobiu na świecie, z roczną produkcją na poziomie 15,2 miliona ton.

Kampylobakteriozą możemy zakazić się jedząc produkty drobiowe, zwłaszcza mięso. Jest to najczęściej rozpoznawana choroba przenoszona przez żywność w Europie. W 2017 r. zgłoszono 246 158 przypadków zachorowań.

W ramach projektu C-SNIPER współpracuje ze sobą pięciu europejskich partnerów: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, AZTI Technalia, Uniwersytet Turyński, Phage Technology Center GmbH i ORA Societa Agricola.

W Polsce zadania EIT Food realizują także Uniwersytet Warszawski i Grupa MASPEX.

PAP - Nauka w Polsce

kol/ ekr/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024