28.02.2020
PL EN
28.01.2020 aktualizacja 28.01.2020

Niedobór światła dziennego może zwiększać ryzyko problemów z metabolizmem

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Komórki tłuszczowe reagują na światło i pod jego działaniem produkują substancje potrzebne innym komórkom - pokazuje badanie na myszach. Niedobór dziennego światła może zdaniem naukowców zwiększać ryzyko problemów z metabolizmem, w tym cukrzycy.

Naukowcy z Cincinnati Children`s Hospital Medical Center (USA) na łamach pisma „Cell Reports” donoszą o nieznanej dotąd, prawdopodobnie kluczowej dla zdrowia reakcji tkanki tłuszczowej. Okazuje się, że światło reguluje jej działanie.

Badacze już wcześniej pokazali, jak światło oddziałuje na rozwój oczu u płodów myszy oraz wskazali prawdopodobne korzystne działanie światła na rozwój oczu u wcześniaków. Zademonstrowali także, jak umieszczone w skórze, reagujące na światło receptory pomagają myszom regulować cykl dobowy.

„Pomysł, że światło wnika głęboko do naszych tkanek to nowość, nawet dla moich kolegów naukowców. Ale nasz zespół oraz inni badacze, odkrywamy opsynę umiejscowioną w różnych typach tkanek. To dopiero początki tych badań” - mówi autor publikacji dr Richard Lang. Opsyna to obecne w m.in. siatkówce oka, reagujące na światło białko.

„Nasze ciała ewoluowały przez wszystkie lata w obecności światła słonecznego. W ten sposób powstały np. geny reagującej na światło opsyny. Jednak teraz wiele czasu spędzamy w sztucznym oświetleniu, które nie dostarcza pełnego spektrum światła słonecznego” - podkreśla autor badania, dr Richard Lang.

Naukowcy sprawdzili, jak myszy reagują na niską temperaturę. Wiadomo było, że podobnie jak ludzie, zwierzęta te zaczynają drżeć i spalać zapasy tłuszczu. Badacze odkryli jednak, że światło o długości fali 480 nm uruchamia reakcję tkanki tłuszczowej. Pod jego wpływem biała tkanka tłuszczowe wydziela kwasy tłuszczowe, które inne komórki wykorzystują do uzyskiwania energii. Z kolei brązowa tkanka tłuszczowa silnie wykorzystuje te kwasy do produkcji ciepła.

Jednak promienie o potrzebnej długości fali występują prawie wyłącznie w naturalnym świetle słonecznym.

Choć zauważona reakcja dotyczyła myszy, według naukowców najprawdopodobniej podobnie reagują komórki tłuszczowe ludzi. Może to natomiast oznaczać, że niedobór słonecznego światła przyczynia się do powstawania zaburzeń metabolicznych, w tym cukrzycy.

Naukowcy podkreślają, że badania znajdują się na wczesnym etapie.

Jednak wszystkim, którzy już teraz chcieliby wprowadzić korzystne zmiany, radzą: „Jeśli ktoś chce wziąć coś dla siebie z tego odkrycia, prawdopodobnie nie zrobi źle, jeśli będzie spędzał więcej czasu na dworze” - mówi dr Lang.

Więcej informacji tutaj i tu . (PAP)

mat/ agt/

Copyright © Fundacja PAP 2020