Nauka dla Społeczeństwa

19.04.2024
PL EN
08.02.2020 aktualizacja 08.02.2020

Ograniczenie spożycia metioniny może spowolnić rozwój stwardnienia rozsianego

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Zmniejszenie poziomu metioniny w diecie może spowolnić rozwój chorób autoimmunologicznych, takich jak stwardnienie rozsiane, u osób z grupy ryzyka – wynika z badań opublikowanych w piśmie „Cell Metabolism”.

Metionina jest aminokwasem produkowanym przez wiele komórek w organizmie, jednak nie przez komórki układu immunologicznego, odpowiedzialne za reakcję na obecność patogenów. Metionina, która jest niezbędna dla tych komórek, pozyskiwana jest z pożywienia (zawiera ją wiele produktów, zwłaszcza te pochodzenia zwierzęcego).

„Metionina ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Nasze badania wskazują jednak, że w przypadku osób z grupy ryzyka chorób autoimmunologicznych ograniczenie spożycia metioniny może osłabić komórki układu odpornościowego, które powodują te choroby” – mówi dr Russell Jones z Van Andel Institute w stanie Michigan, autor analizy.

Choroby autoimmunologiczne pojawiają się, gdy układ odpornościowy nie rozpoznaje prawidłowych komórek, zaczyna traktować je jako wrogie i niszczy je. Dzieje się tak m.in. w przypadku stwardnienia rozsianego – najczęściej występującej zapalnej demielinizacyjnej choroby ośrodkowego układu nerwowego.

W trakcie odpowiedzi immunologicznej limfocyty T migrują do centrum zapalnego, aby zwalczać patogeny. Pozyskiwana z pożywienia metionina wspiera ten proces, pomagając „przeprogramować” limfocyty tak, aby reagowały na intruzów szybciej poprzez tworzenie wyspecjalizowanych grup. W niektórych przypadkach odpowiedź immunologiczna przedłuża się i powoduje uszkodzenia układu nerwowego charakterystyczne dla stwardnienia rozsianego.

Badania prowadzone na myszach wykazały, że ograniczenie metioniny w pożywieniu myszy stanowiących model stwardnienia rozsianego spowodowało, że limfocyty T miały mniejszą zdolność wywoływania stanu zapalnego w mózgu i rdzeniu kręgowym. W rezultacie choroba pojawiała się później i miała wolniejszy przebieg.

„Zmniejszając poziom metioniny w diecie, pozbywamy się paliwa napędzającego nadaktywną odpowiedź immunologiczną bez ingerowania w funkcjonowanie pozostałej części układu odpornościowego” – zauważa dr Jones.(PAP)

koc/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024