Strona główna Aktualności
Inne

Cebula i czosnek kontra nowotwory

05.12.2006  

Miłośnicy cebuli i czosnku mogą mieć niższe ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory - wskazują badania przeprowadzone we Włoszech i Szwajcarii.

Do takich wniosków doszli naukowcy pod kierunkiem dr Carlotty Galeone z Instytutu Badań Farmakologicznych im. Mario Negri w Mediolanie.

Badania objęły starsze osoby, cierpiące na różne nowotwory oraz odpowiednio dobrane osoby zdrowe. Zebrano szczegółowe dane na temat diety, nawyków żywieniowych pacjentów, aktywności fizycznej i innych aspektów stylu życia.

Okazało się, że osoby, które spożywały największe ilości cebuli i czosnku, miały obniżone ryzyko kilku nowotworów. Na przykład, zjadanie minimum siedmiu porcji cebuli w tygodniu zmniejszało prawdopodobieństwo raka jelita grubego o ponad połowę, w porównaniu do osób, które jej unikały. Miłośnicy czosnku z kolei byli o jedną czwartą mniej narażeni raka okrężnicy, niż pacjenci, których dieta nie uwzględniała tej przyprawy.

Jeden i drugi składnik diety obniżały także ryzyko raka jamy ustnej, gardła, nerek i jajników. Wyniki te pozostają w zgodzie z wcześniejszymi badaniami na zwierzętach i hodowlach komórek raka, które wykazały, że pewne składniki zawarte w cebuli i czosnku mogą hamować wzrost nowotworów. JJJ

PAP - Nauka w Polsce

tot 

czosnek.jpg

czosnek.jpg

Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: fotografii, materiałów video oraz informacji z kategorii "Świat".

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Ukazał się podręcznik promocji archeologii Ukazał się podręcznik promocji archeologii

„Cyfrowy archeolog. Podręcznik promocji archeologii w nowych mediach” to tytuł pierwszej na polskim rynku wydawniczym publikacji poruszającej tak kompleksowo zastosowanie nowoczesnych technologii na potrzeby popularyzacji archeologii.

Więcej

Myśl na dziś

Po osiągnięciu pewnego poziomu sprawności technicznej nauka i sztuka upodabniają się do siebie pod względem postaci, estetyki i cech plastycznych. Najwybitniejsi uczeni są zarazem wielkimi artystami.
Albert Einstein

Nasz blog

Dziennikarze i naukowcy łączą siły! Dziennikarze i naukowcy łączą siły!

Młodzi naukowcy Magdalena Richter i Dariusz Aksamit przez kilka miesięcy będą współpracowali z serwisem Nauka w Polsce - Polskiej Agencji Prasowej. Na naszej stronie już wkrótce będzie można znaleźć np. napisane przez nich teksty. Wszystko dzięki programowi Rzecznicy Nauki, łączącemu siły naukowców - uczestników konkursu FameLab - i dziennikarzy, którzy na co dzień piszą o nauce.

Więcej

Tagi