Strona główna Aktualności
Inne

Cebula i czosnek kontra nowotwory

05.12.2006  

Miłośnicy cebuli i czosnku mogą mieć niższe ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory - wskazują badania przeprowadzone we Włoszech i Szwajcarii.

Do takich wniosków doszli naukowcy pod kierunkiem dr Carlotty Galeone z Instytutu Badań Farmakologicznych im. Mario Negri w Mediolanie.

Badania objęły starsze osoby, cierpiące na różne nowotwory oraz odpowiednio dobrane osoby zdrowe. Zebrano szczegółowe dane na temat diety, nawyków żywieniowych pacjentów, aktywności fizycznej i innych aspektów stylu życia.

Okazało się, że osoby, które spożywały największe ilości cebuli i czosnku, miały obniżone ryzyko kilku nowotworów. Na przykład, zjadanie minimum siedmiu porcji cebuli w tygodniu zmniejszało prawdopodobieństwo raka jelita grubego o ponad połowę, w porównaniu do osób, które jej unikały. Miłośnicy czosnku z kolei byli o jedną czwartą mniej narażeni raka okrężnicy, niż pacjenci, których dieta nie uwzględniała tej przyprawy.

Jeden i drugi składnik diety obniżały także ryzyko raka jamy ustnej, gardła, nerek i jajników. Wyniki te pozostają w zgodzie z wcześniejszymi badaniami na zwierzętach i hodowlach komórek raka, które wykazały, że pewne składniki zawarte w cebuli i czosnku mogą hamować wzrost nowotworów. JJJ

PAP - Nauka w Polsce

tot 

czosnek.jpg

czosnek.jpg

Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: fotografii, materiałów video oraz informacji z kategorii "Świat".

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Naukowiec o porozumiewaniu się z najlepszym przyjacielem człowieka Naukowiec o porozumiewaniu się z najlepszym przyjacielem człowieka

„Rozmowy z psem, czyli komunikacja międzygatunkowa” to osobisty zapis dotyczący kontaktów z czworonogami i jednocześnie ich obszerna „instrukcja obsługi”, napisana z perspektywy wielkiej miłośniczki zwierząt.

Więcej

Myśl na dziś

Dozwolone jest uczenie się od nieprzyjaciela.
Owidiusz

Nasz blog

Studia wyższe – tylko z pasją! Studia wyższe – tylko z pasją!

Doskonale wiadomo, że nawet najbardziej wyszukane studia uniwersyteckie nie gwarantują otrzymania wymarzonej pracy. Jednak co roku ponad 1,5 mln żaków rozpoczyna rok akademicki w Polsce w nadziei na pogłębienie wiedzy i lepsze perspektywy w życiu zawodowym. Jedyna porada dla przyszłych i obecnych studentów – studiujcie to, co naprawdę chcecie i róbcie to z pasją. To gwarancja sukcesu!

Więcej

Tagi