Strona główna Aktualności
Zdrowie

Pierwsze produkty Klastra Nutribiomed

09.12.2008 Zdrowie, Innowacje

W rok od podpisania umowy partnerskiej powołującej Klaster Nutribiomed, na rynku pojawiły się pierwsze opracowane w jego ramach produkty, w tym technologia know-how. Jak informuje Małgorzata Wanke-Jakubowska, rzecznik Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UP) - jednego z założycieli klastra, wśród takich innowacyjnych produktów znajdują się m.in. środki umożliwiające utrwalanie żywności i prewencję osteoporozy. Z tej okazji UP oraz Wrocławski Park Technologiczny organizują konferencję pod nazwą "Klaster Nutribiomed w świetle powiązań kooperacyjnych w gospodarce żywnościowej".
Patronatem nad wydarzeniem, które odbędzie się 15 grudnia we Wrocławiu, objął minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki. Oprócz ministra udział w konferencji zapowiedzieli: radca ds. rolnych Ambasady USA w Warszawie Eric Wenberg, przedstawiciele władz administracji samorządowej, instytucji naukowo-badawczych i przedsiębiorcy.

Klaster Nutribiomed to instytucja o charakterze naukowo- przemysłowym, utworzona 13 listopada 2007 roku przy Wrocławskim Parku Technologicznym. Jej pomysłodawcą jest prof. Tadeusz Trziszka - kierownik Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością UP we Wrocławiu. W skład klastra weszło pięć wrocławskich uczelni: Akademia Medyczna, Uniwersytet Wrocławski, Uniwersytet Przyrodniczy, Uniwersytet Ekonomiczny i Politechnika Wrocławska oraz ponad 20 prywatnych przedsiębiorstw z branży żywnościowej, biotechnologicznej i biomedycznej z sześciu województw.

Głównym punktem konferencji podsumowującej pierwszy rok działalności klastra, będzie prezentacja dwóch opracowanych tu produktów: naturalnego preparatu o nazwie APA, służącego do utrwalania żywności na bazie bioaktywnej substancji z jaj kurzych oraz naturalnych preparatów wapniowych (NPW) na bazie surowca jajczarskiego, zwłaszcza skorup, stosowanych w prewencji osteoporozy. Produkty te wejdą na rynek krajowy już na początku 2009 rok, a niedługo potem planuje się ich wprowadzenie na rynki europejskie. Ponadto, podczas spotkania swój referat wygłosi inicjator i pomysłodawca klastra prof. Tadeusz Trziszka.

APA, czyli Aktywny Preparat Antydrobnoustrojowy to substancja służąca do utrwalania żywności na bazie bioaktywnej substancji z jaj kurzych. Preparat APA jest oparty o zgłoszenie patentowe Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z 18 grudnia 2007 roku. Przeznaczony będzie m.in. do zastosowań w nowej generacji opakowań do mięsa i jego przetworów, zwłaszcza do podkładek odsączających, stosowanych na tackach w obrocie detalicznym. Zakres zastosowania APA może być rozszerzony na inne produkty i inne zastosowania.

Naturalne preparaty wapniowe (NPW) na bazie surowca jajczarskiego, zwłaszcza skorup, znajdą z kolei zastosowanie w prewencji osteoporozy. Preparaty te są ujęte w zgłoszeniu patentowym z 20 sierpnia 2007 roku.

Jak informuje Wanke-Jakubowska, poza opisanymi wynalazkami, zrzeszeni w klastrze naukowcy wciąż pracują nad nowymi rozwiązaniami. Obecnie prowadzone są intensywne badania nad dwoma kolejnymi grupami preparatów: nowej generacji jajami konsumpcyjnymi wysoko wzbogaconymi "Bio-Mega" oraz produktami na bazie wysoko wzbogaconych jaj, np. makaronami i majonezem.

Trwają także prace nad preparatem o nazwie "Super lecytyna", czyli substancją bogatą w DHA (kwas dokozaheksaenowy), niezbędny w prawidłowej funkcji mózgu, serca i układu krążenia. "Super lecytyna:, jak twierdzą przedstawiciele klastra, może stać się polskim hitem w prewencji chorób cywilizacyjnych.

PAP - Nauka w Polsce, Katarzyna Czechowicz

bsz

Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Historia o królestwie antynaukowości Historia o królestwie antynaukowości

"W królestwie Monszatana. GMO, gluten i szczepionki" Marcina Rotkiewicza już w samym tytule obiecuje ciekawą opowieść o trzech kontrowersyjnych tematach: żywności modyfikowanej genetycznie, diecie bezglutenowej i ruchach antyszczepionkowych. I tej opowieści dostarcza - ale głównie na jeden z tych tematów.

Więcej

Myśl na dziś

Bądźmy ludźmi, choćby tak długo, póki nauka nie odkryje, że jesteśmy, czym innym.
Stanisław Jerzy Lec

Nasz blog

Planetarne zoo Planetarne zoo

Ciemne jak smoła, lekkie jak styropian czy pokryte szafirowymi chmurami – takie bywają badane w ostatnim czasie pozasłoneczne planety. Niektóre z nich mogą się okazać bardzo przydatne dla nauki.

Więcej

Tagi