Strona główna Aktualności
Kosmos

Prof. Udalski - członkiem zagranicznym Amerykańskiej Akademii Nauk

04.05.2012 Kosmos, Ludzie Nauki
epa02791652 An undated handout photo provided by the European Southern Observatory ESO on 23 June 2011 shows a nightly sky over in the area of the astronomical observatory of Paranal, in the region of Antofagasta, Chile. Media reports state that ESO is currently planning a 40-meter-class 'European Extremely Large Telescope' (E-ELT) in the optical/near infrared band, that is dubbed 'the world's biggest eye on the sky' and which is due to build near the observatory in Paranal.  EPA/Marcelo Hernandez/European Southern Observatory/HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALESDostawca: PAP/EPA.

PAP/EPA © 2012 / Marcelo Hernandez/European Southern Observatory

Prof. Andrzej Udalski, dyrektor Obserwatorium Astronomicznego UW, został wybrany na członka zagranicznego prestiżowej Amerykańskiej Akademii Nauk - US National Academy of Science - poinformowała PAP rzeczniczka Uniwersytetu Warszawskiego.

"Ten wybór niewątpliwie przynosi wielką satysfakcję naukową, zwłaszcza, że członków zagranicznych jest niewielu" - mówi prof. Udalski, astrofizyk od lat związany z Uniwersytetem Warszawskim. Od 1980 r. prof. Udalski pracuje w Obserwatorium Astronomicznym tej uczelni, pełniąc też funkcję dyrektora. Jest laureatem Nagrody Wydziału III PAN, Nagrody Prezesa Rady Ministrów i nagrody Fundacji na rzecz Nauki Polskiej.

 

Jednocześnie uczony kieruje stworzonym przez siebie zespołem astronomów, uczestniczących w wieloletnim programie masowej fotometrii gwiazd OGLE (Optical Gravitational Lensing Experiment). Osiągnięcia tej grupy są najbardziej znanymi w świecie ze wszystkich współczesnych osiągnięć astrofizyków polskich. Do ważnych wyników naukowych tego zespołu należy odkrycie pierwszego zjawiska mikrosoczewkowania w naszej Galaktyce, a następnie - dokonanie rewizji odległości do Wielkiego Obłoku Magellana. W połowie 2001 r. prof. Udalski samodzielnie zbudował i uruchomił kamerę mozaikową, która zwiększyła wydajność polskiego teleskopu pracującego w Chile.

 

Jego oryginalnym pomysłem było też wykorzystanie możliwości polskiego teleskopu do poszukiwania ciał o małych masach za pomocą wykrywania niezwykle rzadkich i subtelnych efektów fotometrycznych związanych ze zjawiskiem tzw. tranzytu, czyli przesłaniania jasnej gwiazdy przez małego i ciemnego satelitę. Potwierdzenie istnienia takich obiektów jest jednym z najbardziej aktualnych problemów dzisiejszej astrofizyki. Dokładność obserwacji osiągnięta dzięki aparaturze stworzonej przez prof. Udalskiego okazała się nie mieć sobie równej wśród innych przedsięwzięć tego typu na świecie.

 

Prof. Udalski ma opinię wybitnego teoretyka i obserwatora, jak również znawcy w dziedzinie konstruowania aparatury badawczej i skutecznego realizatora programów badawczych. Wychowuje również młodą kadrę.

 

Amerykańska Akademia Nauk powołała w sumie 84 nowych członków oraz 21 członków zagranicznych, pochodzących z 15 krajów - "w uznaniu ich wybitnych i trwałych osiągnięć w twórczej pracy badawczej". Wraz z nowo wybranymi, grono członków akademii liczy obecnie 2152 osoby, a grono członków zagranicznych - 430. Członkowie zagraniczni nie mają obywatelstwa amerykańskiego i nie biorą udziału w głosowaniach.

 

Pełna lista nowych członków National Academy of Sciences znajduje się na stronie http://www.nasonline.org/news-and-multimedia/news/2012_05_01_NAS_Election.html

 

PAP - Nauka w Polsce

 

zan/ ula/bsz

Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Retro, festyny i fandomy - raporty ze światów współczesnej kultury Retro, festyny i fandomy - raporty ze światów współczesnej kultury

Przystanek Woodstock, Mazurska Noc Kabaretowa i portal Wizaż.pl - choć wydaje się, że rzeczy tych nie łączy absolutnie nic, każda jest wyrazem życia kulturalnego współczesnych Polaków. Tomasz Szlendak i Krzysztof Olechnicki zapraszają czytelników do wspólnej refleksji nad różnymi, częstokroć skrajnie odmiennymi, sposobami uczestnictwa we współczesnej kulturze.

Więcej

Myśl na dziś

Nauka nie buduje mostów nad przepaściami myśli, lecz po prostu stoi jako tablica ostrzegawcza.  Karl Kraus
Karl Kraus

Nasz blog

Koniec schabowego? Koniec schabowego?

Zmiennokształtny makaron, mięso z probówki, wydruki z ryb czy białko z domowego reaktora – takie składniki diety proponują naukowcy. Mają być przy tym zdrowe i smaczne, a nowe prawo ułatwi ich sprzedaż.

Więcej

Tagi