Nauka dla Społeczeństwa

23.04.2024
PL EN
28.05.2012 aktualizacja 28.05.2012

Kurkumina chroni przed infekcjami

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Przyprawianie dań kurkumą może poprawiać odporność na choroby zakaźne - informuje "Journal of Nutritional Biochemistry".

Aromatyczna kurkuma jest jedną z podstawowych przypraw kuchennych w krajach Azji i Bliskiego Wschodu - wchodzi na przykład w skład curry. Składnik kurkumy - kurkumina to polifenol, mający korzystny wpływ na ludzkie zdrowie. Wiele badań dowodzi, że ten związek o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym może działać ochronnie na tkankę nerwową mózgu, zmniejszając ryzyko choroby Alzheimera i innych rodzajów demencji. Uważa się, że obniża ryzyko nowotworów.

Teraz naukowcy z Oregon State University (USA) oraz uniwersytetu w Kopenhadze (Dania) odkryli, że kurkumina może w niewielkim, ale widocznym stopniu podnieść poziom katelicydyny (CAMP) - peptydu, który pomaga zapobiec infekcjom bakteryjnym (w tym gruźlicy), wirusowym i grzybiczym. Katelicydyna działa nawet na drobnoustroje, z którymi organizm nie zetknął się nigdy wcześniej.

Dotychczas wiadomo było, że poziom CAMP rośnie pod wpływem witaminy D (a także pobudzającego jej wytwarzanie światła słonecznego). Kurkumina działa dużo słabiej od witaminy D, niemniej podczas eksperymentów poziom CAMP wzrósł pod jej wpływem trzykrotnie.

W indyjskiej medycynie ajurwedyjskiej kurkumina stosowana jest już od 2500 lat.(PAP)

pmw/ agt/bsz

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024