Nauka dla Społeczeństwa

16.04.2024
PL EN
12.07.2012 aktualizacja 12.07.2012

Truskawki chronią przed cukrzycą i chorobami serca

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Truskawki nie tylko są ulubionym przysmakiem kibiców Wimbledonu, ale i korzystnie wpływają na nasz metabolizm - informuje strona internetowa University of Warwick (W. Brytania).

Kierowany przez prof. Paula Thornalleya zespół odkrył, że wyciągi z truskawek aktywują białko o nazwie Nrf2, które zwiększa aktywność procesów ochronnych, w tym przeciwdziałających utlenianiu. Dzięki Nrf2 obniża się w organizmie poziom tłuszczów i cholesterolu, co zmniejsza zagrożenie chorobami serca.

Wcześniejsze prace wykazały, że jedzenie truskawek zapobiega podnoszeniu się poziomu cukru we krwi oraz podwyższonemu poziomowi LDL ( czyli "złego cholesterolu"). Jednak po raz pierwszy udało się wykazać, że truskawki aktywnie pobudzają białka chroniące przed cukrzycą i chorobami serca.

Dalsze badania naukowców z Warwick będą dotyczyły najzdrowszych odmian truskawek, najlepszych sposobów na ich podawanie i przetwarzanie oraz optymalnej wielkości porcji. Profesor Thornalley zalecając dbającym o zdrowie truskawki, przestrzega jednocześnie przed dodawaniem zbyt dużych ilości bitej śmietany.(PAP)

pmw/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024